Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν την Βηθλεέμ με τσιμέντο.

Η Βηθλεέμ, μια πόλη που ασφυκτιά μέσα στο τσιμεντένιο τείχος του Ισραήλ, υποδέχεται και φέτος τους προσκυνητές της. Όσοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τη Βηθλεέμ για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού, αντικρίζουν το πανύψηλο τσιμεντένιο τείχος γεμάτο με παρατηρητήρια, που έχτισε το Ισραήλ ανάμεσα στη γειτονική Ιερουσαλήμ και τη γενέθλια πόλη.
Σε μήνυμα που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για να υπενθυμίσει στον κόσμο την ύπαρξη του τείχους, αναφέρει ότι αυτό συμβολίζει τα «Χριστούγεννα χωρίς ελπίδα» για την αρχαία πόλη, όπου η καθημερινή ζωή κατακερματίζεται και ασφυκτιά από την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία γύρω της.
Το Ισραήλ άρχισε να ανεγείρει αυτό το τείχος, το ύψος του οποίου φτάνει τα 8 μέτρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα με φονικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινά καφενεία και λεωφορεία το 2000.


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει κηρύξει το τείχος παράνομο, διότι ανεγέρθηκε σε έδαφος που κατέκτησε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να ιδρύσουν το κράτος τους.

«Για πρώτη φορά στη διάρκεια 2.000 χρόνων Χριστιανισμού, η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ θα είναι αποχωρισμένες, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ισραηλινού τείχους στη βόρεια πλευρά της πόλης της Βηθλεέμ», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΟΑΠ.

Ωστόσο ο τουρισμός και η συρροή προσκυνητών αναμένεται να είναι φέτος αυξημένη, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Χόλουντ Ντάιμπες- Αμπού Ντάγεχ, ο οποίος υπολογίζει σε 40.000 ως 50.000 τον αριθμό τους.

Πολλοί από τους επισκέπτες είναι Παλαιστίνιοι χριστιανοί από το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, αλλά υπάρχουν και λίγοι που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς και είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές των αρχών της Γάζας, το Ισραήλ είπε αυτή την εβδομάδα στην εκκλησία ότι θα επιτρέψει μόνον σε 200 από τους τουλάχιστον 700 Παλαιστίνιους που το ζήτησαν, να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για να επισκεφθούν τη Βηθλεέμ.

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική βελτίωση στον τουριστικό τομέα και αυτό σημαίνει βελτίωση και στην εν γένει οικονομική απόδοση», δήλωσε ο Σαμίρ Χαζμπούν, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βηθλεέμ.

«Αυτό όμως δεν έλυσε τα οικονομικά μας προβλήματα. Πώς να προωθήσεις τη Βηθλεέμ ως ιερό τουριστικό προορισμό όταν περιβάλλεται από ένα απαίσιο τσιμεντένιο τείχος;», διερωτάται.

Περνώντας μέσα από ατσάλινες πύλες στον δρόμο του από την Ιερουσαλήμ στη Βηθλεέμ, ο φετινός επισκέπτης θα αντικρύσει μία μεγάλη επιγραφή να κρέμεται από ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο και να τον καλωσορίζει με την ευχή: «Ειρήνη υμίν».