Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η Κύπρος - «νησί των Αγίων»


Το νησί Κύπρος. Τον παλιό καιρό το ονόμαζαν «νησί των αγίων». Για την αλήθεια αυτής της ονομασίας είναι εύκολο να πειστούμε αν κοιτάξουμε το χάρτη του νησιού, που απεικονίζονται μοναστήρια και ιερά. Αυτή τη στιγμή στο νησί, υπάρχουν τριάντα μοναστήρια είκοσι δύο εκ των οποίων λειτουργούν. Το νησί διαφωτίστηκε από το Φως του Χριστιανισμού,ήδη στον Α’ αιώνα.
Το 45 το νησί έχουν επισκεφθεί οι Άγιοι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Έστρεψαν προς την πίστη τον ανθύπατο του νησιού Σέργιο Παύλο και ίδρυσαν την Εκκλησία της Κύπρου. Έτσι, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από Ορθόδοξο ηγέτη. Ο Άγιος Λάζαρος Τετραήμερος μετά περίπου 30χρόνια, υπήρξε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο (σύγχρονη πόλη Λάρνακα).
Από τότε, οι νησιώτες διατηρούν την χριστιανική πίστη. Και στον ΧΧ αιώνα, όταν η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της, πρώτος πρόεδρός της έγινε ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Μακάριος Γ’.

Η Αγία Ισαπόστολη βασίλισσα Ελένη μετά απο την εύρεση του Τιμίου Σταυρού,γυρίζοντας από την Ιερουσαλήμ, μέσω της Κύπρου, άφησε εδώ ένα μέρος του Ζωοποιού ξύλου και το σταυρό του συνετού ληστή.

Με την Κύπρο συνδέονται ονόματα τέτοιων αγίων, όπως ο Άγιος Σπυρίδων Τριμιφούντης, ο Άγιος Τύχων Αμαθούντας, ο Άγιος Επιφάνιος Κύπρου και πολλών άλλων αγίων. Εδώ ήταν και ο Άγιος Νικόλαος ο θαυματουργός, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας.

Οι διωγμοί των εικονομάχων δεν έθιξαν το νησί. Επιπλέον,εκείνο τον καιρό, εδώ κατέφυγαν μοναχοί και ευσεβείς χριστιανοί από όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έφεραν μαζί τους λείψανα των αγίων και θαυματουργές εικόνες. Έτσι η ευλογημένη κυπριακή γη εμπλουτίστηκε από πολλά κειμήλια,τα περισσότερα από τα οποία εξακολουθούν να μένουν στο νησί.

Αυτά τα κειμήλια πάντοτε προσείλκυαν τους ρώσους προσκυνητές. Πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους, πάντα επισκέπτονταν την Κύπρο. Ανάμεσα στα έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό ιδιαίτερο κύρος έχουν οι αναμνήσεις του καλόγερου της Λαύρας του Κιέβου Πετσέρσκ, ηγουμένου Δανιήλ, «Η ζωή και η πορεία του Ρώσου ηγουμένου Δανιήλ» (XII αιώνας),του ιερομονάχου Βαρσονουφίου,(XV αι.), του μοναχού Βασιλείου(Γκριγκορόβιτς- Μπάρσκι)(XVIII αιώνας), του Επισκόπου Πορφυρίου(Ουσπένσκι)(ΧΙΧ αιώνας). Το ρεύμα των προσκυνητών για την Κύπρο συνεχίζεται και στην εποχή μας.

Σήμερα η Κύπρος είναι μια ορθόδοξη χώρα στην οποία η θρησκεία δεν είναι χωρισμένη από το κράτος. Οι γάμοι καταγράφονται στην Εκκλησία. Η μέρα του θανάτου του πρώτου Προέδρου, μητροπολίτη Μακαρίου Γ’,είναι εθνική γιορτή.Αυτήν την ημέρα όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, έρχονται στη Μονή Κίκκου, στον τάφο του Μητροπολίτη. Εδώ τελείται επισήμως το μνημόσυνο του.

Η Κύπρος είναι μια εκπληκτική χώρα: εδώ συναντιούνται η Ανατολή και η Δύση, η αρχαιότητα και η σύγχρονη εποχή,ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ ...
www.bogoslov.ru