Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς που έχουν γεννηθεί ή φοιτήσει σε σχολεία της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια νέα μεταναστευτική πολιτική, με στόχο μια κοινωνία ασφάλειας, ειρήνης και ανθρωπιάς».
«Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι στη μετανάστευση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «πολλοί είναι φυσικό να νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο- οι μεγάλες αλλαγές μας αγγίζουν, ακόμα και την ταυτότητα μας. Ο φόβος όμως είναι κακός οδηγός».
«Αν η ανέχεια και ο πόλεμος τους στέρησαν την πρώτη τους πατρίδα, δεν δικαιούμαστε να τους το στερήσουμε και εμείς. Η χορήγηση της ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει. Όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας, παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της. Η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και για την ανασφάλεια», τόνισε.
Σχολιάζοντας την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «Τιμάμε την προσφορά της εκκλησίας- έχει ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας σε τομείς της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών».
Το προνοιακό έργο της Εκκλησίας είναι στην πρώτη γραμμή, επισήμανε από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας πως η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη Λιβαδειά, όπου και διακονούσε επί 40 έτη ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, και μάλιστα προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθούν μαζί τη Λιβαδειά, πρόσκληση την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και γενικότερα η Εκκλησία πέραν των αστέγων και απόρων έχει εκπονήσει προγράμματα για χρόνια πάσχοντες και κατάκοιτους που χρήζουν βοήθειας, καθώς και για αυτιστικά και τετραπληγικά παιδιά και παιδιά με νοητική καθυστέρηση.
Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να βοηθηθεί η Εκκλησία με τα δεσμευμένα κτήματά της ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας «τα χρήματα του οποίου δεν θα γίνουν ούτε μετοχές της Εκκλησίας, ούτε θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά», αλλά θα γίνουν προνοιακές δομές. Επίσης ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας σχετικά με τις δομές αυτές, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η δημιουργία τους.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-κράτους, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των προγραμμάτων εκ μέρους του κράτους και υπογράμμισε την πρόταξη της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας, καθώς, όπως ανέφερε «αν δεν υπάρχουν αυτά, όσους νόμους κι αν φτιάξεις και όσα χρήματα κι αν διαθέσεις, δεν φτιάχνεις κοινωνία συνοχής που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι είναι πολλά τα ζητήματα προς συζήτηση με την Εκκλησία και κατέληξε λέγοντας «ελπίζω να είναι καρποφόρος ο εποικοδομητικός διάλογος που έχουμε αρχίσει».
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το «μικρό κοινοβούλιο», όπως είπε, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
«Πρόκληση προς τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους», χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τη «φιλανθρωπία», ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο, καθώς και τα «μέτρα ελεημοσύνης που παίρνουν ή εξάγγειλαν ότι θα πάρουν η κυβέρνηση και η εκκλησία. Καμία πλευρά βεβαίως δεν έθεσε το αυτονόητο ερώτημα «ποιος ευθύνεται που χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτου εξευτελισμού;».
«Η ελεημοσύνη και το κουπόνι τείνει να γίνει σε μεγάλο βαθμό επίσημη πολιτική, την ίδια ώρα που καρατομούνται στοιχειώδη εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Την ίδια ώρα τα κέρδη της πλουτοκρατίας αυξάνουν και σε συνθήκες κρίσης, ενώ κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο ύψος ανέρχεται η εκκλησιαστική περιουσία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
tvxs.gr