Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Γιατί τέτοια απότομη και απρόσμενη ανυσηχία για την ασφάλεια του πατριάρχη; Μήπως επισπέυδουν Χάλκη και Θράκη εν μέσω ψευτοτρομοκρατίας, ένα συχνό τέχνασμα των Αμερικανών;


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν αποκλείεται να βρεθεί ξανά στο στόχαστρο της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης της Τουρκίας «Γκρίζοι Λύκοι». Αυτό εκτιμούν κύκλοι του Φαναρίου, μετά τις σκληρές, αλλά αληθινές δηλώσεις του προκαθημένου της Ορθοδοξίας για την συμπεριφορά της επίσημης Τουρκίας απέναντι στο Πατριαρχείο.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ότι οι “Γκρίζοι Λύκοι” δεν θα επιτεθούν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», εκτιμά κληρικός που βρίσκεται κοντά στον κ. Βαρθολομαίο και συνεχίζει: «Θα πρέπει να αυξηθούν οι άνδρες ασφαλείας του». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ με επιστολές τους στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζητούν να προστατευτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «καθημερινής σταύρωσης στην Τουρκία».


Με τις επιστολές που στάλθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την ηγεσία του αμερικανικού κογκρέσου εκφράζεται η έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υποστεί κάποιο πλήγμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τις επόμενες ημέρες. Τόσο η Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και το λεγόμενο ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ ζητούν να προστατευτεί ο κ. Βαρθολομαίος μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και των κινήσεων ακροδεξιών κύκλων.

Στις επιστολές, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, επισημαίνεται: «Ανησυχούμε βαθύτατα για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Θα εκτιμούσαμε πάρα πολύ οτιδήποτε εσείς και η κυβέρνησή σας μπορείτε να κάνετε για να προστατευτεί ο κ. Βαρθολομαίος τις επόμενες ημέρες». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η απάντηση από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης είναι θετική.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS επέκρινε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λέγοντας, «στην Τουρκία μάς αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες» και τόνισε ότι το Πατριαρχείο δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα εδάφη όπου ιδρύθηκε, «ακόμη και αν ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι».
www.romiossini.com
*Espresso