Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τζίπι Λίβνι .Επικηρυγμένη για την δολοφονία 1.500 αμάχων παλαιστινίων.

Βρετανία: Υπό εξέταση το ένταλμα σύλληψης κατά της πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ
Η Βρετανία εξετάζει τις επιπλοκές από το διεθνές ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσε η βρετανική δικαιοσύνη κατά της πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι.
Η Βρετανία εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις επιπλοκές που ενδέχεται να έχει ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσε η βρετανική δικαιοσύνη κατά της πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, ανακοίνωσε χθες το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο από λονδρέζικο δικαστήριο.
«Το γεγονός ότι το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου, το οποίο ούτε καν βρίσκεται εντός της χώρας μας δημιουργεί περιπλοκές», τόνισε βρετανική διπλωματική πηγή.
«Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ», τονίζει από την πλευρά του εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
«Για να το επιτύχει αυτό, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία θα πρέπει να δύναται να έλθει στη Βρετανία για τις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.
 Εξετάζουμε με επείγουσες διαδικασίες τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει τούτη η υπόθεση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το ένταλμα εκδόθηκε για πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου, που σχετίζονται με τον ρόλο που τήρησε η τότε ΥΠΕΞ στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το περασμένο έτος, γεγονός που οι βρετανικές αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν επισήμως

Ισραηλινές επικρίσεις
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία επέκρινε σήμερα την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.
«Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη, είναι καιρός να αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι είναι καιρός να δραστηριοποιηθεί και ότι δεν πρέπει να αρκεσθεί σε δηλώσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής Ρον Προσόρ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απειληθεί με δικαστική δίωξη στη Βρετανία έπειτα από την κατάθεση αγωγών από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.

Το γραφείο της Τζίπι Λίβνι, η οποία είναι πρόεδρος του κόμματος Καντίμα, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ακύρωσε την επίσκεψη στο Λονδίνο, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας, εξαιτίας του προγράμματος της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ομως σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Τζίπι Λίβνι έλαβε την απόφαση της ακύρωσης της επίσκεψής της αφού ενημερώθηκε για την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον της εξαιτίας του κυβερνητικού της ρόλου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία είχε ως στόχο, σύμφωνα με το Ισραήλ, τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.