Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Για άλλη μια φορά το Ισραήλ θα δείξει παγκόσμια ποιος είναι το Αφεντικό


Πρωτεύουσα δύο κρατών να γίνει η Ιερουσαλήμ ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν την Τρίτη να γίνει η πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Οι «27» καλούν σε επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και συμπερίληψη του καθεστώτος της ιερής πόλης στη διαπραγμάτευση. Απορρίπτει το Ισραήλ… Επαναβεβαιώνοντας μία θέση την οποία η παρούσα ισραηλινή ηγεσία απορρίπτει, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν ότι για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή πρέπει να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ -το πιο ευαίσθητο αγκάθι της διαμάχης- μέσω διαπραγμάτευσης προς την κατεύθυνση δύο έθνη, μία πρωτεύουσα.

Απορρίπτοντας σταθερά τη μονομερή προσάρτηση του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» τονίζουν στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αλλαγές στα προ του 1967 σύνορα
. Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και μετέπειτα προσήρτησε μονομερώς την Ανατολική Ιερουσαλήμ -σε μία ενέργεια που ουδέποτε αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Ο υπερσυντηρητικός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο διακηρύσσοντας ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του εβραϊκού κράτους και έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να συμπεριλάβει το καθεστώς της ιερής πόλης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο προκάτοχός του στην ισραηλινή πρωθυπουργία Εχούντ Ολμέρτ είχε αναγνωρίσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παραχωρήσει τμήμα της πόλης στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη εντάσσουν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ στα καίρια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν εάν και εφόσον επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τη λύση στη βάση των δύο κρατών.
Από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε στο Reuters με εμφανή συγκίνηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση: «Πιστεύω ότι είναι μία καλή ημέρα για το διεθνές δίκαιο, για τη διεθνή νομιμότητα, για τη Δικαιοσύνη και για να αρχίσει ο λαός μας να έχει ελπίδα για το μέλλον».
Το αρχικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που προώθησε η σουηδική προεδρία ανέφερε ρητώς πως η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η συγκεκριμένη αναφορά απορρίφθηκε από το τελικό κείμενο υπό το φόβο ότι θα υπονομεύσει τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου. Ωστόσο, επαναδιατυπώθηκε καθαρά η ευρωπαϊκή άρνηση να αποδεχθεί την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.Οι ΥΠΕΞ υποδέχθηκαν επίσης θετικά την πρόσφατη ισραηλινή απόφαση για προσωρινό πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη, όμως τόνισαν ότι οι οικισμοί μαζί με το διαχωριστικό τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ βρίσκονται σε κατεχόμενη γη και οι εξώσεις και κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Η παλαιστινιακή πλευρά έχει απορρίψει ως υποκριτικό το προσωρινό «πάγωμα» της ανέγερσης νέων οικισμών, απαιτώντας την πλήρη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας για την επιστροφή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το συνολικό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίφθηκε οργισμένα από το Ισραήλ. «Το Ισραήλ λυπάται που η ΕΕ αποφάσισε να υιοθετήσει ένα κείμενο, το οποίο, ενώ δεν προσφέρει τίποτα καινούριο, δεν συμβάλλει στην ανανέωση των διαπραγματεύσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Το Ισραήλ πρόσθεσε ότι η ΕΕ αγνοεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης που σύμφωνα με τους ίδιους είναι η άρνηση των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις./πηγή: Newsroom ΔΟΛ