Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.
Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 8.
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Γάζας έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic, Wael al-Dahdouh.
Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη γειτονιά al-Zaytoun της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».
Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.
Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.
Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
Το WAFA μετέδωσε ότι ο αριθμός των θανάτων και των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί.
Το WAFA επικαλέστηκε πηγές επί τόπου, σύμφωνα με τις οποίες ο βομβαρδισμός οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση του κτιρίου του Συμβουλίου των Διακονομένων της Εκκλησίας, στο οποίο στεγαζόταν μια σειρά παλαιστινιακών οικογενειών, χριστιανών και μουσουλμάνων, που κατέφυγαν στην εκκλησία εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών.
Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Η στόχευση εκκλησιών συνιστά έγκλημα πολέμου»
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε την «εντονότερη καταδίκη» του για την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα.
«Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.
Το ερώτημα είναι η ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει να μιλήσει; Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εγγυηθεί για την ασφάλεια της εκκλησίας!
Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος ομάδας δημοσιογράφων
Ο στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αυτόν του Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος «ομάδας δημοσιογράφων» που κάλυπτε τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της χώρας ανάμεσα στον δεύτερο και τη Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές οργανώσεις.
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, όπως και μέλη διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων, ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα με τον ισραηλινό στρατό αφότου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια, έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου με χιλιάδες νεκρούς.
Χθες, «ομάδα επτά δημοσιογράφων που κάλυπτε τις εξελίξεις (…) κοντά στην τοποθεσία αλ Αμπάντ του ισραηλινού εχθρού και τη (λιβανέζικη) πόλη Χούλα έγινε στόχος πολυβόλων» του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί άλλος ένας», ανέφερε ο στρατός του Λιβάνου μέσω Facebook.
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL) ανέφερε επίσης νωρίτερα πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν άμαχοι έγιναν στόχων διασυνοριακών πυρών.
Η FINUL, η οποία φυλάσσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο λιβανέζικος στρατός τής ζήτησε να βοηθήσει προκειμένου να σωθούν «επτά άνθρωποι αποκλεισμένοι κοντά» στα σύνορα, κατά τη διάρκεια «ανταλλαγής πυρών μεγάλης έκτασης». Εκπρόσωπος της δύναμης επιβεβαίωσε αργότερα πως επρόκειτο για αμάχους.
«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του (…) και οι άλλοι διασώθηκαν», συμπλήρωσε η η δύναμη των κυανόκρανων, διευκρινίζοντας πως ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παύσουν πυρ για «να διευκολύνουν την επιχείρηση διάσωσης».
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το NNA, μετέδωσε νωρίτερα πως ισραηλινές δυνάμεις «καθήλωσαν» ομάδα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, «κοντά στην πόλη Χούλα», αφού «άνοιξαν πυρ».
Οι άμαχοι «παγιδεύτηκαν», πρόσθεσε το πρακτορείο, προτού μεταδώσει πως τους διέσωσε ο στρατός του Λιβάνου.
Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, η ομάδα αποτελείτο από ιρανούς δημοσιογράφους. Ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός διαβεβαίωσε πως οι δημοσιογράφοι του είναι «ζωντανοί και καλά στην υγεία τους», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως συγκεντρώνει στοιχεία για το συμβάν.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, κυρίως μαχητές, αλλά και τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς.
https://www.militaire.gr/vomvardismos-agiou-porfyriou-israel/