Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ώθησαν τους πολίτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς τις ''ανάλογες προστασίες''
Λάρισα: Σπείρα με 30 χάκερ εξαπάτησε 18 πολίτες με πλαστά email

Έκαναν συναλλαγές με ψηφιακή τράπεζα του εξωτερικού προκειμένου να  «χαθεί» η διαδρομή των χρημάτων - Κατάφεραν να αρπάξουν συνολικά σχεδόν 25.000 ευρώ

Οργανωμένο κύκλωμα αλλοδαπών ανδρών και γυναικών είχε στοχοποιήσει τους κατοίκους της Λάρισας και τους "βομβάρδιζε" από την 1η Αυγούστου 2021 με e-mail ή sms με τα λογότυπα ελληνικών τραπεζών, ζητώντας τα απόρρητα στοιχεία τους δήθεν για να μην απενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονικός λογαριασμός τους.

Τα μηνύματα στέλνονταν από διαφορετικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε φορά, ώστε να μην εντοπίζονται οι δράστες. Μάλιστα, αφού τα θύματα ακολουθούσαν τις οδηγίες και εισήγαγαν στο link που αναφερόταν στο μήνυμα τους κωδικούς εισόδου τους στο e-banking, στη συνέχεια τους έστελναν και extra ΡΙΝ για την έγκριση των συναλλαγών.

Έτσι, οι χάκερ αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και έκαναν συναλλαγές και αγορές μέσω πλήθους λογαριασµών άλλων θυµάτων τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια με λογαριασμούς που διατηρούν σε ψηφιακή τράπεζα του εξωτερικού, ώστε να μην μπορούν οι αστυνομικές υπηρεσίες να ακολουθήσουν την διαδρομή των χρημάτων!

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Ασφάλειας Λάρισας προέκυψε ότι είχαν διαπράξει τουλάχιστον 18 απάτες, τη συντριπτική τους πλειοψηφία σε βάρος κατοίκων της θεσσαλικής πόλης και είχαν υφαρπάξει περίπου 25.000 ευρώ. Ωστόσο, η προανάκριση συνεχίζεται και ερευνάται η τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις και εκτός Λάρισας.

Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη του κυκλώματος 30 αλλοδαποί άνδρες και γυναίκες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα, απάτες με υπολογιστή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Όμως, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των άγνωστων, μέχρι στιγμής, συνεργών τους είναι πολύ μεγαλύτερος.


https://www.protothema.gr/greece/article/1211263/larisa-speira-me-30-haker-exapatise-18-polites-me-plasta-email/