Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσικά «πυρά» κατά ΗΠΑ για τα περί «κατασκευασμένης επίθεσης» ώστε να εισβάλει στην Ουκρανία


 Ρώσος διπλωμάτης καταδικάζει τη δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με την κατασκευασμένη επίθεση που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, καταδίκασε την Πέμπτη τη δήλωση του Πενταγώνου ότι κατέχει υποτιθέμενα δεδομένα που δείχνουν ότι η Μόσχα σκοπεύει να προχωρήσει σε «κατασκευασμένη επίθεση» με στημένο βίντεο ως πρόσχημα για να «εισβάλει» στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο CNN, ο Τσίζοφ είπε ότι η Ρωσία δεν κάνει «ποτέ» τέτοια πράγματα όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Πενταγώνου.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε νωρίτερα το δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο υποστήριζε ότι ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σκοπεύει να οργανώσει μια ψεύτικη επίθεση στην Ουκρανία για να δικαιολογήσει την εισβολή στη χώρα.


«Έχουμε πληροφορίες ότι οι Ρώσοι είναι πιθανό να θέλουν να κατασκευάσουν ένα πρόσχημα για εισβολή - κάτι που και πάλι, είναι έξω από όσα περιμένουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι το απόγευμα της Πέμπτης.

«Πιστεύουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να οργανώσει μια ψεύτικη επίθεση από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ή δυνάμεις πληροφοριών εναντίον ρωσικού κυρίαρχου εδάφους ή εναντίον ρωσόφωνων πολιτών, για να δικαιολογήσει τη δράση τους», πρόσθεσε.

«Στο πλαίσιο αυτής της ψεύτικης επίθεσης, πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα δημοσιοποιήσει ένα πολύ ρεαλιστικό προπαγανδιστικό βίντεο, το οποίο θα περιλαμβάνει πτώματα και ηθοποιούς που θα θρηνούν και εικόνες κατεστραμμένων τοποθεσιών καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό στα χέρια της Ουκρανίας ή της Δύσης. Ίσως να φτάσουν ακόμη και στο σημείο ώστε μέρος αυτού του εξοπλισμού να φαίνεται σαν να πρόκειται για εξοπλισμό που προμήθευε η Δύση στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πάντως, ο Κίρμπι δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με το εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν γνώριζε ή είχε εγκρίνει το σχέδιο και δήλωσε μόνο ότι «η εμπειρία μας είναι ότι πολύ λίγα τέτοιας φύσεως σκηνικά δεν εγκρίνονται από τα ανώτατα επίπεδα της ρωσικής κυβέρνησης».

Επίσης, ο Κίρμπι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, συζήτησαν τις πληροφορίες με νομοθέτες του Κογκρέσου σε απόρρητες συναντήσεις για την περιοχή που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.


https://sputniknews.gr/20220203/rosika-pyra-kata-ipa-gia-ta-peri-kataskeyasmenis-epithesis-oste-na-eisvalei-stin-oykrania-23343727.html