Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Διεθνολόγος: Η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι προσπάθεια για να αποφευχθεί ο πόλεμος


 Ο διεθνολόγος Ίγκορ Πελλιτσιάρι θεωρεί ότι η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία θα βοηθήσει στην αποφυγή πολέμου.

«Η απόφαση των ρωσικών Αρχών να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς ήταν ο μόνος δυνατός τρόπος για να περιοριστεί η σύγκρουση» υποστήριξε ο Ίγκορ Πελλιτσιάρι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιταλικού Πανεπιστήμιου του Ουρμπίνο και της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής.

Τη Δευτέρα, μετά από έκτακτη εκτενή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι θεωρεί απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για την άμεση αναγνώριση της κυριαρχίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς εκείνοι που επιλέγουν τον δρόμο της αιματοχυσίας, της βίας και της ανομίας δεν γνωρίζουν καμία άλλη λύση για την αποφυγή σύγκρουσης στο Ντονμπάς εκτός από τη στρατιωτική.

«Αυτή ήταν η μόνη δυνατή λύση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Όλοι ήταν καθηλωμένοι στις θέσεις τους, καθώς όποιος έκανε ένα βήμα πίσω θα έχανε πολλά στα γεωπολιτικά πλάνα. Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, ο Πούτιν ακολούθησε το σενάριο του Καυκάσου του 2008, με το οποίο προσπάθησε να αποφύγει τον πόλεμο και να περιοριστεί σε μια σύγκρουση σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία ήδη υπάρχει από το 2014» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Ίγκορ Πελλιτσιάρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντονμπάς θα ωθήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ οι μελλοντικές κυβερνήσεις της χώρας θα ακολουθούν ολοένα μια αντιρωσική πολιτική.

«Η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις, αλλά αυτό έχει ήδη συμβεί μετά τη Γεωργία και την Κριμαία. Αυτή η απόφαση βοηθάει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, περιορίζοντας τη σύγκρουση εντός των σημερινών συνόρων. Μια άλλη λύση θα ήταν η κλιμάκωση ή αλλοίωση της εικόνας της χώρας όχι μόνο σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και σε κάθε μελλοντικό σενάριο» όπως υποστήριξε καταλήγοντας ο πολιτικός αναλυτής.

https://sputniknews.gr/20220222/diethnologos-i-anagnorisi-ntonetsk-kai-loygkansk-einai-prospatheia-gia-na-apofeyhthei-o-polemos-24240625.html