Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Παραδίνονται οι συνοριοφύλακες ουκρανοί στην επέλαση των Ρώσων


 
Κρεμλίνο: Στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης να καθαρίσουμε την Ουκρανία από τους Ναζί

Αλλά και η εξουδετέρωση της στρατιωτικής δυναμικής του Κιέβου, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η εκκαθάριση της Ουκρανίας από τους Ναζί και η εξουδετέρωση της στρατιωτικής δυναμικής του Κιέβου είναι ο στόχος της ειδικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Ρωσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (24/02), σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ιδανικά, είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η Ουκρανία, να καθαριστεί από τους Ναζί, καθώς και από τους φιλοναζιστές και την ιδεολογία τους», τόνισε χαρακτηριστικά Πεσκόφ, ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται ο όρος «αποναζιστικοποίηση» που ανέφερε ο Πούτιν στο διάγγελμά του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πάντως εάν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι θεωρείται «φιλοναζιστικό» πρόσωπο, υποστηρίζοντας: «Θα απέχω από οποιεσδήποτε άλλες εξηγήσεις για το θέμα».

Σημείωσε ωστόσο η Μόσχα στοχεύει στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς αποτελεί απειλή για τον ρωσικό λαό.

«Στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτοί στόχοι αποτελούν απειλή για το κράτος και τον λαό μας», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Χάρτης Ουκρανία desc - Sputnik Ελλάδα

Όσον αφορά στη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, αυτή θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητά της και θα καθοριστεί από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι στόχοι της θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Αναφερόμενος, δε, στην πιθανότητα αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ κατέστησε σαφές πως αυτό είναι επιλογή του ουκρανικού λαού.

Αφού υπογράμμισε, δε, πως η «κατοχή» όπως χαρακτηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι εσφαλμένη, ξεκαθάρισε πως το Κρεμλίνο δεν αποκλείει τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει για την ανησυχία της Μόσχας σχετικά με την Ασφάλεια.

Live από το Κίεβο εν μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022

Κλιμάκωση στο Ντονμπάς

Ερωτηθείς επίσης για το εάν η επιχείρηση θα περιοριστεί στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR), ο Πεσκόφ είπε ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στον ρωσικό στρατό.

Καταλήγοντας, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στις δυτικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ξεκίνησε ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον λαό του Ντονμπάς, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση της ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν στοχεύουν πόλεις, ενώ δεν υπάρχει καμία απειλή για τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε επίσης, στο διάγγελμά του, ότι η επιχείρηση στοχεύει να σταματήσει την οκταετή αιματοχυσία στο Ντονμπάς που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, αλλά και στην «αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως δεν έχει κανένα σχέδιο για κατάκτηση της χώρας.

https://sputniknews.gr/20220224/kremlino-stohos-tis-stratiotikis-epiheirisis-na-katharisoyme-tin-oykrania-apo-toys-nazi-24363326.html