Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Η Ορθοδοξία στο στόχαστρο του πολέμου

 


Γκρεμίζουν τον ναό στο Ιβάνο-Φρανκόφσκ, από όπου εκδίωξαν την κοινότητα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας
Στις 10 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Ιβάνο-Φρανκόφσκ αποφάσισε την κατεδάφιση του κτιρίου, όπου επί τρεις περίπου δεκαετίες στεγαζόταν ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Όπως μετέδωσε η δικτυακή πύλη «Mospat.ru», λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Φεβρουαρίου, η κοινότητα εκδιώχθηκε από τον ναό. Αυτό συνέβη κατά παράβαση της αποφάσεως της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία το 2019 υποχρέωσε τις κρατικές Αρχές της Ουκρανίας να μην προχωρήσουν σε έξωση των πιστών από το κτίριο, όπου εκκλησιάζονταν επί πολλά χρόνια.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας και Επιστήμης του Ιβάνο-Φρανκόφσκ Ίγκορ Μαξιμτσούκ αρνείται ότι η απόφαση κατεδάφισης, η οποία γνωστοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την έξωση της θρησκευτικής κοινότητας, λήφθηκε εσπευσμένα. Ωστόσο ομολόγησε ότι σχετικά με τον παιδικό σταθμό, πίσω από την επιθυμία για την ανέγερσή του οποίου όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές συγκάλυπταν τον βασικό τους σκοπό, την κατεδάφιση του ναού, δεν είναι έτοιμα ακόμη ούτε καν τα σχέδια και ο προϋπολογισμός, μεταδίδει η «Ρελιγκιόζναγια πράβντα» («Θρησκευτική αλήθεια»).

Στην εκκλησιαστική επαρχία Ιβάνο-Φρανκόφσκ ανακοινώθηκε η εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων ώστε να αγοραστεί οικόπεδο ή οικία για την ενοριακή κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, η οποία βρέθηκε κυριολεκτικά στον δρόμο.


DECR Communication Service

https://gr.pravoslavie.ru/144443.html