Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΥΠΕΞ Κούβας: «Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επεκταθεί το ΝΑΤΟ δημιουργεί απρόβλεπτη κατάσταση»


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε, το Σάββατο (26/02), πως «η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επεκταθεί το ΝΑΤΟ δημιουργεί απρόβλεπτη κατάσταση».
Η επιμονή των ΗΠΑ στην προώθηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά οδηγεί σε απρόβλεπτες συνέπειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όπως ανέφερε, το Σάββατο (26/02), το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κούβας τονίζεται: «Η αμερικανική αποφασιστικότητα να συνεχίσει την προοδευτική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας οδήγησε σε ένα σενάριο με συνέπειες απρόβλεπτης εμβέλειας που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».
Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας πρόσθεσε ότι η πρόσφατη ανάπτυξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και η παράδοση όπλων στο Κίεβο ισοδυναμούν με «προοδευτική στρατιωτική περικύκλωση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02), υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, παρά μόνο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, καθώς χαρακτήρισε ως στόχο της επιχείρησης την προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία για οκτώ χρόνια.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα και έτσι θα μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν εξαπολύουν καμία επίθεση με πυραύλους, από αέρος ή με πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική υποδομή απενεργοποιείται από όπλα υψηλής ακρίβειας και τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.