Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Οι αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca «μάλλον σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους»

 

Eπιστήμονες και πολιτικοί «μάλλον σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» βλάπτοντας τη φήμη του εμβολίου της AstraZeneca,

υποστήριξε επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετείχε στην ανάπτυξη του σκευάσματος.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Τζον Μπελ είπε: «Έχουν βλάψει τη φήμη του εμβολίου με τρόπο που αντηχεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

«Νομίζω ότι η κακή συμπεριφορά από επιστήμονες και πολιτικούς έχει σκοτώσει πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – και για αυτή (την κριτική) δεν μπορούν να είναι περήφανοι», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν κυκλοφόρησε το εμβόλιο της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεδομένης της συσχέτισης του σκευάσματος με πολύ σπάνιους θρόμβους αίματος σε άτομα κάτω των 40 ετών, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης συνέστησαν να προσφέρεται μια εναλλακτική λύση σε αυτές τις ηλικίες.


Οι ίδιες ανησυχίες οδήγησαν πολλές χώρες να σταματήσουν τη χρήση του ή να το χορηγούν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.


Το εμβόλιο δεν έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης.


Το BBC ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο χορηγήθηκαν 37 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις και μόνο 48.000 αφορούσαν το συγκεκριμένο εμβόλιο.


Το εμβόλιο της AstraZeneca αρχικά θεωρήθηκε ως ιστορία επιτυχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και χαρακτηρίστηκε ως το «δώρο της Βρετανίας στον κόσμο». Σχεδιάστηκε για να είναι φθηνό και διαθέσιμο με χαμηλό κόστος.


Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, θα μπορούσε να μεταφερθεί με χαμηλό κόστος και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου.


Σχεδόν το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου.


Η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέπεσε με το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Δεν νομίζω ότι διευκόλυνε τις σχέσεις με την Ευρώπη το γεγονός ότι προωθήθηκε ως βρετανικό εμβόλιο», είπε ο Μπελ στο ντοκιμαντέρ «AstraZeneca: A Vaccine for the World».

https://www.tribune.gr/world/news/article/801561/oi-amfivolies-gia-to-emvolio-tis-astrazeneca-mallon-skotosan-chiliades-anthropoys.html