Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσία σε ΝΑΤΟ: Σταματήστε να προμηθεύετε το Κίεβο με όπλα – «Μύθος» η εισβολή στην Ουκρανία


 Διπλωματικός «πυρετός» στην Ουκρανία από όπου ΗΠΑ και Γερμανία αποσύρουν διπλωμάτες.

Να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε ο Alexey Polishchuk, ο Οργανισμός θα πρέπει να αποσύρει τους στρατιωτικούς συμβούλους του και να εγκαταλείψει τις ασκήσεις στο έδαφος της χώρας.

«Για να αποκλιμακωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο, πρώτα απ' όλα, να συμμορφωθεί το Κίεβο με ένα πακέτο μέτρων. Είναι απαραίτητο οι χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα την Ουκρανία, να ανακαλέσουν τους στρατιωτικούς τους συμβούλους και εκπαιδευτές, να εγκαταλείψουν οποιεσδήποτε κοινές ασκήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρουν όλα τα όπλα που παραδόθηκαν προηγουμένως από το έδαφός της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Polishchuk υπογράμμισε επίσης ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο εκτροχιάζει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διευθέτηση της κρίσης στο Ντονμπάς. Η ουκρανική ηγεσία νιώθει ότι η Δύση τής δίνει λευκή κάρτα, ένα ελεύθερο πέρασμα για να χρησιμοποιήσει βία», είπε.


Ο Alexey Polishchuk δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης, μιλώντας στο Sputnik, για μία ακόμη φορά πως οι χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχουν κατασκευάσει τον «μύθο» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αφότου η Μόσχα ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Γενικά, έχει κανείς την εντύπωση ότι αφού η Ρωσία απαίτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, οι χώρες του ΝΑΤΟ σκόπιμα κατασκεύασαν και διογκώνουν τον μύθο για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Polishchuk.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία πρότεινε αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ άλλων, τα προσχέδια των συμφωνιών προβλέπουν τη μη ένταξη της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά τους, ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έστειλαν την απάντησή τους στη Μόσχα στο τέλος Ιανουαρίου.


«Κίνδυνος να καταλήξουν στη μαύρη αγορά όπλα που στάλθηκαν από τη Δύση»

Καταλήγοντας, ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι μερικά από τα όπλα που προμηθεύεται η Ουκρανία από δυτικές χώρες ενδέχεται να καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

«Υπάρχει όμως ένα κι άλλο ένα πρόβλημα [με την προμήθεια όπλων]. Πολλά όπλα καταλήγουν στη μαύρη αγορά. Σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, υπάρχουν ήδη περίπου 5 εκατομμύρια όπλα, τα οποία μπορούν εύκολα να καταλήξουν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ», είπε.

ΗΠΑ και Γερμανία αποσύρουν διπλωμάτες από την Ουκρανία

Στο μεταξύ, μετά τη Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν σήμερα εκκενώσεις μελών των διπλωματικών τους αποστολών στην Ουκρανία, και η Γερμανία προχωρά σε ανάλογη κίνηση. Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε «βελτιώσεις» όσον αφορά στον αριθμό των διπλωματών της στη χώρα.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο επεσήμανε πως ζήτησε από όλα τα μη απαραίτητα στελέχη της να αποχωρήσουν από τη χώρα, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες.

Όλες οι προαναφερθείσες πλευρές έχουν προειδοποιήσει πως δεν θα γίνει δυνατή η απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.

«Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε τους μη έκτακτους υπαλλήλους των ΗΠΑ στην πρεσβεία να αναχωρήσουν λόγω των συνεχιζόμενων αναφορών για συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, που υποδεικνύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για σημαντική στρατιωτική δράση» αναφέρεται στο Twitter της πρεσβείας.


Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κλείνουν πλήρως την πρεσβεία τους στην Ουκρανία, αλλά μειώνουν τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού και θα πραγματοποιούνται μόνο οι βασικές λειτουργίες, όπως ξεκαθάρισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν κλείνουμε την πρεσβεία. Δεν αναστέλλουμε τις εργασίες της πρεσβείας εντός της χώρας. Αυτή τη στιγμή μειώνουμε περαιτέρω τον αριθμό του προσωπικού που έχουμε στη χώρα για να διεξάγουμε μόνο τις πιο βασικές εργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος διοικητικός υπάλληλος.

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για την Ουκρανία, καλώντας τους Γερμανούς πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα, εάν δεν είναι απαραίτητη παραμονή τους εκεί.

«Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, ελέγξτε εάν η παρουσία σας είναι απαραίτητη. Εάν όχι, φύγετε το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται στη νέα ταξιδιωτική οδηγία.


Το υπουργείο πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει στρατιωτική σύγκρουση, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας φέρεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Από την πλευρά της, τέλος, η Ρωσία, αποφάσισε να «βελτιστοποιήσει» το προσωπικό των ρωσικών ξένων αποστολών στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια τόνισε πως αυτό γίνεται σε περίπτωση που υπάρξουν προκλήσεις από το Κίεβο ή τρίτες χώρες, ωστόσο διαβεβαίωσε πως οι εργασίες στην πρεσβεία και το προξενείο συνεχίζονται κανονικά.

https://sputniknews.gr/20220212/rosia-se-nato-stamatiste-na-promitheyete-to-kievo-me-opla--mythos-i-eisvoli-stin-oykrania-23771978.html