Υπάρχει μια πρωτοβουλία των Τιράνων για τη νότια Σερβία που εκφράστηκε από τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Γκεντ Τσακάι
– Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο- που αυτές τις ημέρες είχε συνάντηση με τη συνάδελφό του από την Πρίστινα, Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα, δηλώνοντας ότι οι Αλβανοί στο Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και τη Μέντβεντζα «είναι μία από τις πιο καταπιεσμένες μειονότητες» στην περιοχή.
Προσπάθεια διεθνοποίησης από τα Τίρανα
Πρόσθεσε ότι γίνεται εντατική εργασία για να αυξηθεί η ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση τους και ότι «ξεκίνησε διπλωματική δράση για την κινητοποίηση σημαντικών εκθετών και διεθνών οργανισμών», όπως σημειώνει η σερβική ‘alo’.
Ο Τσακάι επισκέφθηκε προηγουμένως τη νότια Σερβία και οι σερβικές αρχές απέρριψαν την πρωτοβουλία να τον κηρύξουν επίτιμο πολίτη του Μπουγιάνοβατς.
«Δεν νομίζω ότι είναι σοφό για τον Τσακάι να πάει στα νότια της Σερβίας. Τώρα προσπαθούν να κάνουν μια επιπλέον κλιμάκωση μέσω σιωπηλών σχεδίων για να συμπεριλάβουν τον Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς σε περαιτέρω διαδικασίες», δήλωσε Ο πρώην πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια, Νεμπόισα Κόβιτς.
Μάλιστα, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «εάν θα επιτραπεί στον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών να πάει στη βόρεια Αλβανία και να κάνει τέτοιες δηλώσεις.
«Τώρα εργάζονται ανοιχτά σε ένα σχέδιο για την ένωση των εδαφών όπου η αλβανική κοινότητα αποτελεί την πλειοψηφία, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο».
Ο Ζόραν Στάνκοβιτς, πρόεδρος του Συντονιστικού Φορέα για το Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς, λέει ότι δεν θα δώσει μεγάλη σημασία στις πρωτοβουλίες των Τιράνων, επειδή ο κύριος στόχος τους είναι να μιλήσουν γι’ αυτό.
«Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι αυτοί οι δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή εδαφών, ότι δεν γίνεται λόγος να εκπληρωθούν οι επιθυμίες που εξέφρασε ο Τσακάι με οποιονδήποτε τρόπο. Και έχουμε ισχυρές διαβεβαιώσεις από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι σημαντικές», λέει ο Στάνκοβιτς.
Δεν υπάρχουν διακρίσεις εναντίον Αλβανών
Οι Αλβανοί, προσθέτει, μπορούν να υπογράψουν ό, τι θέλουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πώς συμπεριφέρονται στην πραγματική ζωή.
Σερβικές δυνάμεις στο Μπουγιάνοβατς
Υπενθύμισε ότι η πολιτεία της Σερβίας επιχορηγεί ιδιαίτερα αυτούς τους τρεις δήμους τα τελευταία 20 χρόνια μέσω της υπηρεσίας του Συντονιστικού Φορέα, ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε αυτό το τμήμα της Σερβίας. Επιπλέον, κάθε χρόνο περίπου 300 μαθητές λαμβάνουν υποτροφίες με μη επιστρεπτέα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων δηναρίων», συνοψίζει ο Στάνκοβιτς.
Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει καθημερινή συνεργασία των τοπικών αυτοδιοικήσεων από το νότο τμήμα της κεντρικής Σερβίας με κρατικούς φορείς, καθώς και ότι λαμβάνουν μισθούς από την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες επιχειρήσεις που εργάζονται σε αυτούς τους δήμους.
Ο Στάνκοβιτς προσθέτει ότι τα αιτήματα των Αλβανών από αυτό το τμήμα της Σερβίας διατυπώθηκαν σε επτά σημεία, τα οποία υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της Σερβίας το 2013. Και ότι πραγματοποιούνται, το οποίο περιλαμβάνει το πρόβλημα των σχολικών βιβλίων για τη διδασκαλία στην αλβανική γλώσσα.
«Είναι μια από τις οκτώ εθνικές μειονότητες που έχουν μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα».
«Είναι διάκριση, που περισσότερο από το 50% των Αλβανών βρίσκονται στην αστυνομία στο Πρέσεβο, ή ότι τα ιδρύματα υγείας και τα σχολεία διευθύνονται από Αλβανούς», ρωτά ο Στάνκοβιτς.
Αν και σημειώνει ότι η διεθνοποίηση του ζητήματος της νότιας Σερβίας επιχειρείται εδώ και δέκα χρόνια, επισημαίνει ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας είναι σαφής: αυτοί οι δήμοι δεν είναι και δεν θα είναι το θέμα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος