Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Εκρήξεις, βλάβες στον εγκέφαλο μέχρι και θάνατοι λόγω κινητού τηλεφώνου

 
 
Σπασμένες μύτες, άσχημα κοψίματα, βλάβες στον εγκέφαλο ακόμη και θάνατοι: ακούγεται σαν η αρχή μιας ταινίας του Κουνεντίν Ταραντίνο. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους της χρήσης κινητού τηλεφώνου.
Η εκτίναξη του αριθμού των ατυχημάτων από την εμφάνιση των smartphones και μετά, ανησυχεί τους ειδικούς.
Μια μελέτη από εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ έχει διαπιστώσει ότι από την εμφάνιση των smartphones και μετά, οι τραυματισμοί που συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα έχουν εκτοξευθεί, τόσο οι έμμεσοι τραυματισμοί - όπως εκείνοι που συμβαίνουν όταν κάποιος π.χ. στέλνει μηνύματα ενώ περπατά - όσο και αυτοί που προκαλούνται από τις ίδιες τις συσκευές, όπως η έκρηξη της μπαταρίας.
Με κάποιους από αυτούς τους τραυματισμούς να εμπεριέχουν κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών, οι συντάκτες της νέας έρευνας λένε ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων από τη χρήση των συσκευών τους ενώ επιδίδονται παράλληλα σε άλλες δραστηριότητες, ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση για τον τρόπο αποτροπής τραυματισμών από τα ίδια τα τηλέφωνα.
CHRISTOPH SCHMIDT via Getty Images
«Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν θα διάβαζε ένα βιβλίο ενώ περπατούσε, γιατί να διαβάζει ένα ολόκληρο το άρθρο στο τηλέφωνό του ενώ περπατά», διερωτήθηκε ο Μπόρις Πασχόβερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης. Αλλά πρόσθεσε: «Ολοι το κάνουν, ο καθένας. Κι εγώ το κάνω».
Διάφορες προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί για να κρατήσουν τους χρήστες ασφαλείς: στο Τσονγκτσίνγκ της Κίνας ανοίχθηκε μια επέκταση στα πεζοδρόμια ειδικά για άτομα που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ περπατούν, ενώ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο αερόσακοι με μηνύματα που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι είναι απορροφημένοι στο τηλέφωνό τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν τα δεδομένα από περίπου 100 νοσοκομεία στις ΗΠΑ που συλλέχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1998 και Δεκεμβρίου 2017.
Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 2.500 ασθενείς έφθασαν στα επείγοντα με τραυματισμούς στο κεφάλι και στον αυχένα, οι οποίοι σχετίζονταν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων - ένας αριθμός που, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αντιστοιχεί σε περίπου 76.000 περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών σε ολόκληρη την Αμερική.
ASSOCIATED PRESS
Η ομάδα προσθέτει ότι οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονταν σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συσκευές έγιναν πιο διαδεδομένες, αλλά τα κρούσματα εκτινάχθηκαν από το 2007 καθώς κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone και τα smartphones μπήκαν στις ζωές μας. Μέχρι το 2016, η ομάδα εκτιμά ότι το ποσοστό είχε φτάσει περίπου στις 29 νέες περιπτώσεις ατυχημάτων ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.
Συνολικά, το 33% των τραυματισμών στο κεφάλι αφορούσε κυρίως στην περιοχή του κρανίου ή του προσώπου - συμπεριλαμβανομένης της μύτης. Κοψίματα, μώλωπες και εσωτερικοί τραυματισμοί των οργάνων - κυρίως εγκεφαλικός τραυματισμός - συγκαταλέγονταν στα πιο συνηθισμένα προβλήματα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ενώ τα κοψίματα στο πρόσωπο μπορεί να μην ακούγονται σοβαρά, δαπανώνται πολλά χρήματα για την επιδιόρθωσή τους, ενώ μπορούν να αφήσουν σημάδια και να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση των ασθενών.
Η ομάδα προσθέτει ότι περίπου 14.150 περιπτώσεις σε ολόκληρη την Αμερική, κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν από  χρήστες των οποίων η προσοχή είχε αποσπαστεί από τη χρήση του τηλεφώνου τους, με περίπου το 60% αυτών να είναι άτομα ηλικίας 13-29 ετών. Περίπου οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις ήταν άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους κατά την οδήγηση, ενώ 90 από αυτούς έπαιζαν το παιχνίδι Pokémon Go.
 Ωστόσο, οι τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν από το ίδιο το τηλέφωνο. «Είχα μια ασθενή που ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και κοίταζε το τηλέφωνό της, όταν αυτό γλίστρησε από το χέρι της, την χτύπησε στο πρόσωπο και της έσπασε τη μύτη» είπε ο Πασχόβερ.
Οι τραυματισμοί αυτοί, όπως προσθέτει η ομάδα του, είναι πιο συνηθισμένοι από τους έμμεσους τραυματισμούς σε άτομα ηλικίας κάτω των 13 ετών.
Σε μια άλλη ασυνήθιστη περίπτωση, ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ δαγκώθηκε από ένα φίδι που πάτησε με το πόδι του ενώ διέσχιζε ένα πάρκο κοιτάζοντας το τηλέφωνό του. Μάλιστα, το περιστατικό αυτό είχε καταγραφεί από κάμερα παρακείμενου κτιρίου.
Ο Πασχόβερ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των έμμεσων τραυματισμών που σχετίζονται με το κινητό ήταν πιθανώς υποτιμημένος είτε επειδή είναι ελαφρότεροι και οι άνθρωποι δεν νοσηλεύτηκαν, είτε επειδή δεν ανέφεραν την αιτία τραυματισμού λόγω αμηχανίας.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους. «Μια πτώση αρκεί - μπορείτε ακόμη και να πεθάνετε από αυτήν» προειδοποίησε.
Πηγή: Guardian