Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Όταν Άγγλοι και Γάλλοι αξιωματούχοι ''έπνιγαν'' επαναστάσεις και αποκαλούσαν τους Έλληνες κλέφτες

 
Το 1853 οι Μεγάλες Δυνάμεις, η Αγγλία, η Γαλλία και η Αυστρία, συμμάχησαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κήρυξαν πόλεμο κατά της Ρωσίας.
 Ο Κριμαϊκός πόλεμος που διήρκεσε μέχρι το 1856 εμφύσησε στους Έλληνες επαναστατικό πνεύμα και ελπίδα για απελευθέρωση των αλύτρωτων εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς η Ρωσία προσπάθησε να προσδώσει σ’ αυτόν τον πόλεμο θρησκευτικό χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Υψηλή Πύλη είχαν οξυνθεί με την πρόθεση των Οθωμανών να προσαρτήσουν ξανά κάποιες περιοχές της Ελλάδας, θεωρώντας πως κακώς είχαν περάσει στην ελληνική επικράτεια. Οι παράλογες απαιτήσεις της Υψηλής Πύλης και η ταυτόχρονη τοποθέτηση στην παραμεθόριο Αλβανών ατάκτων, οδήγησε με τη σειρά τους συγκέντρωση των ελληνικών στρατευμάτων στην ελληνική μεθόριο.

Ο ξεσηκωμός των Ηπειρωτών και των Θεσσαλών

Όλες αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τους κατοίκους της Ηπείρου και της Θεσσαλίας να ξεσηκωθούν και να επαναστατήσουν ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Τον Ιανουάριο του 1854 πρώτοι ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Ραδοβιζίου της Άρτας και μετά όλες οι γύρω περιοχές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το επαναστατικό κίνημα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ήπειρο σε σημείο να απειλούν ακόμη και τα Ιωάννινα. Στα μέσα Φεβρουαρίου η επανάσταση εξαπλώθηκε στη δυτική Θεσσαλία και στη Μακεδονία.
Το επαναστατικό κίνημα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ενισχύθηκε από αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, οι οποίοι αφού πρώτα παραιτήθηκαν από το στρατό, έσπευσαν να συνδράμουν στον αγώνα για την ελευθερία των αλύτρωτων Ελλήνων.

Οι ενέργειες των Συμμάχων να σταματήσουν την επανάσταση


Σύντομα, όμως οι Άγγλοι και οι Γάλλοι φρόντισαν να καταπνίξουν τις επαναστατικές εστίες της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 1854 ο Γάλλος πρόξενος Σύρου A. Guerin έφτασε στη Θεσσαλία για να καταπνίξει την επανάσταση.
Την ιδέα να αποσταλούν Γάλλοι και Άγγλοι πρόξενοι στη Θεσσαλία την είχε ο Γάλλος πρέσβης της Αθήνας Forth Rouen. Στόχος όλων αυτών των ξένων διπλωματών ήταν να απομακρυνθούν οι Έλληνες αξιωματικοί από τις επαναστατημένες περιοχές έτσι ώστε οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς βοήθεια και να σταματήσουν την επανάσταση.
Οι ηγέτες της επανάστασης της Θεσσαλίας που μπήκαν στο στόχαστρο των ξένων διπλωματών ήταν ο Χατζηπέτρος ο Χρόνης, ο Φιλάρετος, ο Βελέντζας ο Μίτζος, ο Αξελός, ο Μπασδέκης, ο Γριζάνος, ο Ζιάκας και ο Μοσκοβάκης.
Στις 30 Ιουνίου ο Γάλλος πρόξενος υπέβαλε έκθεση προς τον Γάλλο πρέσβη και ανέφερε πως στη Θεσσαλία δεν έλαβε χώρα επανάσταση αλλά λεηλασία και πως οι επαναστάτες έκλεψαν 300.000 ζώα και γι’ αυτό οι Έλληνες της Θεσσαλίας δεν συμπαθούσαν τους επαναστάτες! Ακόμη εκθείαζε τους Τούρκους στρατιώτες χαρακτηρίζοντάς τους ως γενναίους, υπομονετικούς και ευπειθείς!
Εκτός βέβαια από όλες αυτές τις αναληθείς εκθέσεις του Γάλλου προξένου που παρουσίαζαν τους επαναστάτες ως «κλέφτες» και πως οι ντόπιοι δήθεν τους απεχθάνονταν, προκειμένου να καταπνιγεί η επανάσταση στη Θεσσαλία οι Γάλλοι κατάφεραν να σταματήσουν και τον ανεφοδιασμό των επαναστατών. Στις 25 Ιουνίου επρόκειτο να αποπλεύσει από τον Πειραιά το ιστιοφόρο «Θεσσαλία» το οποίο θα μετέφερε στους επαναστάτες όπλα, χρήματα, πολεμοφόδια, μηχανήματα κατασκευής σφαιρών και υποδήματα. Όμως, λίγο πριν αποπλεύσει, η γαλλική φρεγάτα «Καταχθόνιος» συνέλαβε το «Θεσσαλία» και το παρέδωσε στον Γάλλο ναύαρχο Tinan.
Συνεπώς, οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες των Άγγλων και κυρίως των Γάλλων ενίσχυσαν την οθωμανική κυριαρχία στη Θεσσαλία και απομάκρυναν τους Θεσσαλούς από την πολυπόθητη ελευθερία. Μετά από 24 χρόνια, το 1878 θα ακολουθήσει η επόμενη εξέγερση των Ηπειρωτών και των Θεσσαλών, όπου ηρωικά θα διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Πηγές:
ΓΑΛΛΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ TOY 1854

https://geonews.gr/%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1/