Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Μάλλον ξεχνάμε γρήγορα τελικά

 
 
Σάλος στην Κύπρο: Λούφα και απαλλαγή οι μισοί και πλέον έφεδροι!
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και αναφέρεται σε έφεδρους του κυπριακού στρατού, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται στις κλήσεις της Εθνικής Φρουράς, με ψευδείς αιτιολογίες.
Στα «χαρακώματα» βρίσκονται ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω δημοσιοποίησης έκθεσης του κ. Μιχαηλίδη, η οποία αφορά την κατάσταση της εφεδρείας της Εθνικής Φρουράς. Κατά τον υπουργό Άμυνας η έκθεση αποκαλύπτει ευαίσθητα θέματα ασφάλειας των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων και για αυτό από τον Οκτώβριο του 2018, είχε διαμηνύσει στον γενικό Ελεγκτή ότι δεν θα έπρεπε να τη δημοσιοποιήσει. 
Ο κ. Αγγελίδης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και παραβίαση της δεοντολογίας, αφού περιέχονται λανθασμένα στοιχεία. Από τον περασμένο Οκτώβριο του είχε ζητήσει από τον κ. Μιχαηλίδη,να μην δώσει την έκθεση στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας.
Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται πως οι μισοί σχεδόν έφεδροι δεν παρουσιάζονται στις κλήσεις της Εθνικής Φρουράς, είτε γιατί έχουν απαλλαγεί είτε γιατί έχουν διαγραφεί ως δήθεν κάτοικοι εξωτερικού ή φοιτητές εξωτερικού. Συγγενικά πρόσωπα πολιτικών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, στελεχών της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, αλλά και ποδοσφαιριστές είναι μεταξύ αυτών που παραμένουν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία.
Εντοπίστηκαν άτομα που έχουν διαγραφεί προσωρινά από την εφεδρεία, με την αιτιολογία ότι είναι μέλη της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, τα οποία ωστόσο ουδέποτε υπήρξαν μέλη των εν λόγω Σωμάτων Ασφαλείας.
Ανάμεσά σε αυτούς που δεν παρουσιάζονται στις κλήσεις συγκαταλέγονται άτομα που διατελούν σήμερα ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Κρατικών οργανισμών, διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων, ποδοσφαιριστής αθλητικού σωματείου, καθώς και διατελέσαν στέλεχος του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, απόγονοι/συγγενείς διατελεσάντων ανώτατων αξιωματικών, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, Δημάρχων, Προέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), νυν κρατικού Αξιωματούχου, Βουλευτών, λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας και γνωστών επιχειρηματιών.
Ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου και εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με δήλωση του ανέφερε πως ουδέποτε κλήθηκε στην εφεδρεία και το ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε αποτελεί λάθος του.