Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Σε κατάσταση συναγερμού στο Αιγαίο – Ξεκινά η τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα», με πραγματικά πυρά

 
 
Η τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα» βγαίνει σήμερα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα,
με 102 πλοία και πραγματικά πυρά. Η διάρκεια της άσκησης θα κρατήσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου.
Η άσκηση χαρακτηρίζεται ως «πρόβα πολέμου» και ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «ο στόλος μας είναι έτοιμος για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”», σημειώνοντας ότι θα γίνει «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες».
Πρόκειται για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο -περιλαμβάνοντας τη θαλάσσια «γειτονιά» της Κύπρου- και τη Μαύρη Θάλασσα.
Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης. Παράλληλα ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από τουρκική φρεγάτα. Ο Ακάρ τη Δευτέρα προέβη σε μια προκλητική δήλωση στην οποία επανέλαβε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Όπως τόνισε, «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. «Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. «Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», πρόσθεσε, βάζοντας στο «τραπέζι» το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων.
Σημειώνεται ότι στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.