Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Η χειρότερη Ευρωπαϊκή Χούντα όλων των εποχών,το άγχος και η οργή για ανασφάλεια, ανεργία, ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα θα μεταφράζονται ως ζημία που θα διώκεται και θα τιμωρείται

 
Κίτρινα γιλέκα: Φυλακή στον πυγμάχο που χτύπησε αστυνομικούς – video

Ο Κριστόφ Ντετανζέ, δυο φορές πρωταθλητής πυγμαχίας ελαφρών βαρών, ο άνθρωπος που έγινε ήρωας για τα «κίτρινα γιλέκα» όταν επιτέθηκε σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καταδικάστηκε σε φυλακή. Δήλωσε μετανιωμένος.
Σε μια από τις κινητοποιήσεις που έκαναν τα «κίτρινα γιλέκα» πριν από μερικές εβδομάδες, ο 37χρονος Κριστόφ Ντετανζέ καταγράφηκε σε video να επιτίθεται με τις γροθιές του σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αναγκάζοντάς του να… τραπούν σε φυγή.
Στο video φαίνεται ένας από τους αστυνομικούς πεσμένος κάτω, με τον Ντετανζέ να τον κλωτσά κι εκείνον να τρέξει να ξεφύγει όταν κατάφερε να σηκωθεί.

Ο Ντετανζέ, που γι’ αυτό το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ήρωας για τα «κίτρινα γιλέκα», κατάγεται από την πόλη Μασί που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι και έχει ύψος 1,92 μ.
Την Τετάρτη (13.02.2019) δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε τον 37χρονο πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας σε φυλάκιση ενός χρόνου. Η ποινή ήταν φυλάκιση 30 μηνών, αλλά οι 18 απ’ αυτούς είναι με αναστολή. Όπως αποφάσισε στο δικαστήριο, ο Ντετανζέ θα βρίσκεται ένα χρόνο σε καθεστώς «ημιελευθερίας»: δηλαδή θα μπορεί να εργάζεται στη διάρκεια της ημέρας αλλά τη νύχτα θα την περνάει στη φυλακή.
Φωτογραφία Reuters

Ο 37χρονος Ντετανζέ δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι αισθάνεται ντροπή και ότι διέπραξε ένα «σφάλμα» από την οργή του απέναντι στους αστυνομικούς που «χτυπούσαν» τους διαδηλωτές.
click4more
Ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Ντετανζέ δέχτηκε περισσότερα από 114.000 ευρώ ως βοήθεια αλλά όταν εκείνος παραδόθηκε στην αστυνομία, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, η πλατφόρμα έκλεισε τη σελίδα.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση δείχνει για πρώτη φορά ότι μια καθαρή πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών επιθυμεί τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Περίπου το 56% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BFMTV απάντησε ότι επιθυμεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις, σε σχέση με το 45% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα Ιανουαρίου. Μια πλειοψηφία, ωστόσο – 58% από 67% που ήταν στα μέσα Ιανουαρίου- απάντησε είτε ότι υποστηρίζει είτε ότι συναισθάνεται τον αγώνα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Καστανέρ: 8.400 συλλήψεις για τα «κίτρινα γιλέκα»

Περίπου 8.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την αρχή της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», τον περασμένο Νοέμβριο, και 7.500 έχουν προφυλακισθεί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
Ο Καστανέρ δήλωσε επίσης πως σχεδόν 1.300 αστυνομικοί, χωροφύλακες και πυροσβέστες έχουν τραυματισθεί «από μικρές ομάδες που εμπνέονται από το μίσος» από την αρχή της κινητοποίησης, στις 17 Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση «είναι αντίθετη» σε οποιαδήποτε αμνηστία για τα «κίτρινα γιλέκα». «Το μήνυμά μου είναι σαφές: οποιαδήποτε ζημιά, οποιαδήποτε επίθεση θα διώκεται και θα τιμωρείται», δήλωσε ο Καστανέρ απορρίπτοντας τα αιτήματα για αμνηστία που διατυπώνονται στους κόλπους των «κίτρινων γιλέκων», όπως και μεταξύ πολιτικών.
Από την αρχή της κινητοποίησης η δικαιοσύνη έχει ανακοινώσει σχεδόν 1.800 καταδίκες. Σχεδόν 1.500 υποθέσεις δεν έχουν ακόμη εκδικασθεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.newsit.gr/kosmos/kitrina-gileka-fylaki-ston-pygmaxo-pou-xtypise-astynomikous-video/2718343/