Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

«Ναρκωτικός»... ο εθισμός στο facebook

 
 
Αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το California State University απέδειξε ότι η συνεχής χρήση του Facebook από χρήστες

 που διαρκώς επικοινωνούν μέσω της εφαρμογής αυτής προκαλεί εθισμό αλλά και στερητικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της κοκαΐνης. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο το facebook όσο και η κοκαΐνη διεγείρουν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου.
Όμως το θετικό σχετικά με τους«κολλημένους» στο πανίσχυρο μέσο δικτύωσης είναι ότι η απεξάρτηση είναι πολύ πιο εύκολη συγκριτικά με την κοκαΐνη. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι η εξάρτηση από την υπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να διαπιστωθεί κλινικά μέσω της γνωστής εγκεφαλικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού. Η εξαρτησιογόνος επίδραση εντοπίζεται στη φαιά ουσία, στην ίδια δηλαδή περιοχή όπου επιδρά και η κοκαΐνη.
Σε δεύτερο στάδιο όταν ζητήθηκε από προπτυχιακούς φοιτητές να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο, ώστε μέσω των απαντήσεων να διαπιστωθεί ο βαθμός εξάρτησης τους από τη συνεχή χρήση του Facebook επιβεβαιώθηκαν τα αρχικά αποτελέσματα. Για τις ανάγκες του ερωτηματολογίου οι ερευνητές έδειχναν σχετικές εικόνες από το Facebook με την προτροπή οι φοιτητές να πιέσουν ένα κουμπί αμέσως μόλις τις αντιληφθούν.

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές διαπιστώσεις

Όσοι από αυτούς πίεσαν το κουμπί μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την εμφάνιση της εικόνας είχαν επίσης υψηλό δείκτη εξάρτησης από το Facebook, αποτέλεσμα που ήλθε να επιβεβαιώσει τις αρχικές επιστημονικές διαπιστώσεις περί εθισμού. Επίσης κάποιοι από τους αποδεδειγμένα εξαρτημένους από το Facebook αντιδρούσαν ταχύτερα σε ερεθίσματα σχετικά με αυτό συγκριτικά με το χρόνο αντίδρασης τους σε οδικά σήματα.
Και αν μεν σε εργαστηριακό επίπεδο μια τέτοια ανακάλυψη δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό σε περίπτωση καθημερινών συνθηκών, προκαλεί τρόμο το ενδεχόμενο ο εθισμένος στο Facebobook οδηγώντας να ανταποκρίνεται πρώτα στο μήνυμα που λαμβάνει στο κινητό του και αμέσως μετά στις κυκλοφοριακές συνθήκες και στην ανάγκη να οδηγεί με ασφαλή τρόπο.
Η θετική είδηση που προκύπτει από την μελέτη είναι ότι όσοι χρησιμοποιούν το Facebook σε βαθμό καταναγκασμού μπορούν να απαλλαγούν από την εξάρτηση με σχετική θεραπεία επικεντρωμένη στη διαμόρφωση διαφορετικής συμπεριφοράς.
Η αποτελεσματικότητα της αναμένεται να βασιστεί και στην διαπίστωση ότι η εξάρτηση οφείλεται στην ανάγκη των εξαρτημένων χρηστών να αναπτύσσουν μέσω του Facebook μια γενικώς χαμηλού επιπέδου κοινωνική επαφή με άλλους «ψηφιακούς» φίλους, όπως συνήθως συμβαίνει με την πλειοψηφία των χρηστών.