Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι απειλές στις πρόσφατες συμφωνίες των Βαλκανίων, εποφθαλμιούν ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις έτοιμες για όλα

     
 
Βαλκάνια, μια μικρή φωλιά του Τζιχάντ
Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Ιταλίας και του Κοσόβου πραγματοποίησαν κοινή και συντονισμένη επιχείρηση (με κωδικό όνομα «Van Dam») σύλληψης τεσσάρων Κοσοβάρων, υπόπτων ως «μελών τρομοκρατικής ομάδας».
Συντάκτης: 
Ο Σ.Ι., θεωρούμενος εγκέφαλος, συνελήφθη στο χωριό Ελέζ Χαν του Κοσόβου, κοντά στο Κάτσανικ, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο πιστόλια, μία καραμπίνα και ψηφιακό υλικό. Κατηγορείται ότι στρατολογούσε νεαρούς Κοσοβάρους για να μεταβούν στη Συρία και να πολεμήσουν στο πλευρό του «Ισλαμικού κράτους».
Οι τρεις άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν στη Βιτσέντσα, την Μπρέσια και την Περούτζια της Ιταλίας.
Οι αρχές διοχετεύουν ότι στα κομπιούτερ τους βρέθηκαν μηνύματα που επαινούσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και διατύπωναν απειλές κατά του Πάπα και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα.
Η δράση των Κοσοβάρων και ευρύτερα των αλβανόφωνων εθελοντών που πολέμησαν ή πολεμούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ (κυρίως στο πλευρό του «Ισλαμικού κράτους» και της οργάνωσης Τζαμπάντ αλ Νούσρα, θυγατρικής της Αλ Κάιντα στη Συρία) έχει μπει στο στόχαστρο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών ασφαλείας, καθώς οι αλβανόφωνοι μαχητές αποτελούν πλέον την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα ξένων μαχητών στη Συρία.
Οι αλβανόφωνοι μαχητές υπολογίζονται σε πάνω από 500, χωρίς να υπολογιστούν οι Βόσνιοι (περί τους 160), οι Μαυροβούνιοι, οι Σέρβοι (από το Σαντζάκ και το Πρέσεβο) και οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι που επίσης πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ.
Οσοι αλβανόφωνοι έχουν στρατευτεί στην Τζαμπάτ αλ Νούσρα βρίσκονται υπό τη διοίκηση Τσετσένων ισλαμιστών.
Στο «Ισλαμικό κράτος» έχουν συγκροτήσει δική τους αυτόνομη ομάδα υπό τον Κοσοβάρο Λαβντρίμ Μουχατζέρι. Κουρδικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει το καλοκαίρι πως ο Μουχατζέρι σκοτώθηκε στη μάχη στο Κομπάνι, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.
Η εφημερίδα «Koha» της Πρίστινα, επικαλούμενη πηγές από την υπηρεσία πληροφοριών του Κοσόβου, ανέφερε χθες ότι οι αρχές έχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι ο Μουχατζέρι έχει επιστρέψει στα Βαλκάνια και κρύβεται σε χωριά έξω από τα Σκόπια μαζί με άλλους έξι ένοπλους τρομοκράτες.
Η εφημερίδα υποστηρίζει, χωρίς ωστόσο να έχει στοιχεία, πως ο Μουχατζέρι είναι πιθανόν να εισήλθε στην ΠΓΔΜ μέσω Ελλάδας, μαζί με το κύμα των προσφύγων και πως δεν αποκλείεται να ετοιμάζει κάποια τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή.
Ο Λαβντρίμ Μουχατζέρι γεννήθηκε στο Κάτσανικ, την αποκαλούμενη σήμερα μητρόπολη των Βαλκάνιων τζιχαντιστών. Πάνω από 40 νεαροί Κοσοβάροι από αυτή την πόλη των 30.000 κατοίκων έχουν καταταχθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.
Ο Μουχατζέρι αμέσως μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου έγινε μεταφραστής στο αμερικανικό στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο και το 2010 ήταν μεταφραστής του ΝΑΤΟ σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν.
Το 2012 επέστρεψε στο Κόσοβο και στη συνέχεια πήγε στη Συρία και εντάχθηκε στην Τζαμπάτ αλ Νούσρα.
Το 2014 εντάχθηκε στο «Ισλαμικό κράτος» και έγινε ο αρχηγός ένοπλης ομάδας 150 αλβανοφώνων.
Εγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε βίντεο προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο εμφανίζεται να καίει δημοσίως το κοσοβάρικο διαβατήριό του.
Στις 29 Ιουλίου 2014 εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα σε φωτογραφίες που αποκεφαλίζει έναν νεαρό Σύρο αιχμάλωτο τον οποίο κατηγόρησε ως «κατάσκοπο».
Σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα «Dita», ο Μουχατζέρι υποστήριξε πως τα ίδια έκανε και ο UCK, ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου, στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Η επικήρυξη του Μουχατζερί από την Ιντερπολ Η επικήρυξη του Μουχατζερί από την Ιντερπολ |
Αμέσως μετά επικηρύχθηκε από τις αρχές και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον έβαλε, τον Σεπτέμβριο του 2014, τέταρτο στον κατάλογο με τους δέκα πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο.
Ο Μουχατζέρι φέρεται να εμφανίζεται και σε άλλα βίντεο, όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους και κυρίως η χρονολογία λήψης.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησαν παλαιότερες φωτογραφίες του Μουχατζέρι όπου εμφανίζεται μαζί με τον Ναμάν Ντεμόλι, τον πρώτο Αλβανό που σκοτώθηκε πολεμώντας στη Συρία.
O 35χρονος Ντεμόλι από την Πρίστινα ήταν βετεράνος του UCK.
Τραυματίστηκε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου και στη συνέχεια απέκτησε στενή σχέση με σαουδαραβικό ίδρυμα που έχτιζε τζαμιά στην Πρίστινα.
Ο Ντεμόλι σκοτώθηκε το 2012 σε μάχη σε συριακό έδαφος.
Οι αρχές στο Κόσοβο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν συλλάβει τα τελευταία δύο χρόνια δεκάδες υπόπτους και πολλούς μουσουλμάνους ιεροκήρυκες που κατηγορούνται για διασπορά μίσους και προπαγάνδα υπέρ των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Αναφορές τοπικών μυστικών υπηρεσιών τις οποίες επικαλούνται αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί πως επιστρέφουν στα Δυτικά Βαλκάνια πολλοί μαχητές από τη Συρία και το Ιράκ.
Από τον Μάρτιο του 2014 η Βουλή του Κοσόβου χαρακτήρισε κακούργημα τη συμμετοχή Κοσοβάρων στον πόλεμο της Συρίας και το αδίκημα διώκεται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Το Κόσοβο θεωρείται η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό μαχητών -σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό- που πολεμούν στη Συρία, μεταξύ 22 δυτικών χωρών.
Το ποσοστό του είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Γαλλίας, με τους Γάλλους όμως να αποτελούν αριθμητικά τη μεγαλύτερη «ξένη» δύναμη που μάχεται στο πλευρό της Τζαμπάτ αλ Νούσρα και του «Ισλαμικού κράτους».
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2014 ότι λειτουργούν σε αλβανικό έδαφος παράνομα στρατόπεδα εκπαίδευσης ισλαμιστών εξτρεμιστών, ενώ ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για τα σύνορα του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ.
Στην περιοχή αυτή είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν χρόνο μια «περίεργη» επίθεση άγνωστων ενόπλων κατά μεθοριακού φυλακίου της αστυνομίας των Σκοπίων, η οποία αποδόθηκε -όχι πολύ πειστικά- σε ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος.

http://www.efsyn.gr/arthro/valkania-mia-mikri-folia-toy-tzihant