Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Διοργανωτής και επιχειρησιακός διαχειριστής της παγκόσμιας διαταραχής, το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν διαφορετική αντίληψη για τον επείγοντα χαρακτήρα, αλλά και για τις εν γένει ερμηνείες τους για το ζήτημα του Ιράν, παρά τις συγκλίνουσες πληροφορίες τους για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.
Πριν από την άφιξή του την Κυριακή στο Αφγανιστάν για διήμερη επιθεώρηση, ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αποκάλυψε πως συζητά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντζ, «δύο φορές κάθε εβδομάδα», προκειμένου «να συγκρίνουν τις πληροφορίες τους» και «να συζητήσουν» για τις εξελίξεις στην περιφέρεια.
Για τις δύο χώρες, ο χρόνος κυλά με διαφορετικό ρυθμό, εξήγησε ο Ντέμσεϊ, τονίζοντας πως για το Ισραήλ η απειλή που εγείρει ένα Ιράν με πυρηνικό οπλοστάσιο είναι πολύ πιο επείγουσα απ’ ότι είναι για τις ΗΠΑ.

«Μπορούμε κάλλιστα να έχουμε δύο χώρες, οι οποίες να ερμηνεύουν τις ίδιες πληροφορίες και να καταλήγουν σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα. Φρονώ πως αυτό είναι που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ φοβάται μήπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν περάσει σε μη αναστρέψιμη φάση, όταν πλέον θα είναι επαρκώς προστατευμένο από πιθανές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Αν και το Ισραήλ διαθέτει διατρητικές βόμβες για υπόγειες εγκαταστάσεις σε μεγάλο βάθος —αλλά πάντως μικρότερης ισχύος από αυτές των ΗΠΑ— αυτή η φάση είναι πιο κοντινή απ’ ό,τι για τις ΗΠΑ, που ακόμη διαθέτουν το πλεονέκτημα των κυρώσεων και της διπλωματικής πίεσης.

Το Πεντάγωνο δεν συμμερίζεται την πίεση των Ισραηλινών, κατά τον Ντέμσεϊ, για τον οποίον οι επιδρομές της χώρας θα έχουν αποτέλεσμα μόνον εν μέρει, αφού θα επιβραδύνουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ακυρώσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό