Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Προαναγγελία πολλών επερχόμενων κακών!

Ο χρυσός θεωρείται διεθνώς ως «καταφύγιο» επενδυτικό σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Κατά συνέπεια, στις κρίσεις η τιμή του αυξάνεται θεαματικά.
 Βέβαια, όταν η τιμή του βρίσκεται χαμηλά, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αγοράζουν σε χαμηλές τιμές για να ρευστοποιήσουν αργότερα, όταν έρθει η ώρα και σπεύσουν όλοι οι υπόλοιποι να αγοράσουν…
Προς τι αυτή η εισαγωγή; Διότι τα τελευταία 24ωρα στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κυκλοφορούν ειδήσεις και φήμες
αναφορικά με αγορές χρυσού ισχυρών οικονομικών παραγόντων, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται εάν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό. Και στις ημέρες που διανύουμε το να προβλέψεις «Αρμαγεδδώνα» στη διεθνή οικονομία δεν είναι και κάτι δύσκολο να τεκμηριωθεί.
Μια αγορά χρυσού του αυτοαποκαλούμενου ως «φιλάνθρωπου», διεθνή επενδυτή και «δήμιου» της στερλίνας στο παρελθόν, Τζορτζ Σόρος, έχει δώσει τροφή για σενάρια καταστροφής. Είναι όμως έτσι; Η απάντηση είναι… ναι και όχι!
Όχι διότι το ποσό της αγοράς, μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια, εξαιρετικά μικρό για την οικονομική του επιφάνεια, μάλλον παραπέμπει είτε σε «παιχνίδι», είτε σε «hedging». Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση, η αγορά στόχο έχει να προκαλέσει φημολογία περί καταστροφής και πτώση χρηματιστηριακή, ώστε αυτός είτε να επωφεληθεί επειδή έχει αγοράσει σχετικό παράγωγο όπου ποντάρει σε καθοδική αγορά, είτε επειδή θέλει να πέσουν κάποιες αποτιμήσεις ώστε να τοποθετηθεί! Στη δεύτερη, απλώς επενδύσει «ανάποδα» σε κάποια αρχική του επένδυση, ώστε αν αυτή δεν πάει καλά να αντισταθμιστεί από τα κέρδη που θα καταγράψει από την άνοδο της τιμής του εμπορεύματος αυτού που λογικά η τιμή του θα σχετίζεται άμεσα με την τύχη της αρχικής επένδυσης!
Ναι, διότι πέραν του Τζορτζ Σόρος, υπάρχουν και οι Ρώσοι, των οποίων η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό αγοράζοντας 18,6 τόνους (κάτι λιγότερο από 600.000 ουγγιές)! Πλέον, η Ρωσία διαθέτει 936,2 τόνους χρυσού, κάτι λιγότερο από 30 εκατομμύρια ουγγιές. Η Ρωσία γενικώς τον τελευταίο καιρό προμηθεύεται χρυσό σε ράβδους και σε νομίσματα, κάτι που δείχνει ότι θεωρούν το σενάριο της ανόδου της τιμής του περί τα 2.000 δολάρια ανά μονάδα να είναι πολύ πιθανό.
Παρατηρώντας τα δυο αυτά παραδείγματα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων για τα κίνητρα ενεργειών στον επενδυτικό τομέα διαφόρων κρατικών ή μη παραγόντων δεν είναι εύκολο να τα διακρίνει κανείς. Κατά συνέπεια και τα συμπεράσματα είναι δύσκολα και επισφαλή.
defence-point.gr