Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στρατηγοί του Μπασάρ αλ Ασαντ: «Καμία δύναμη στη Γη δεν μπορεί να ανατρέψει το συριακό καθεστώς»

Mία διεθνής συνωμοσία έχει στο στόχαστρο τη Σύρια γιατί είναι το μοναδικό αραβικό έθνος που αντιστέκεται στο Ισραήλ.
«Καμία δύναμη στη Γη δεν μπορεί να ανατρέψει το συριακό καθεστώς», είπαν, με βεβαιότητα που ξαφνιάζει, οι στρατηγοί του Μπασάρ αλ Ασαντ στον ευρισκόμενο στο πολιορκούμενο Αλέπο κορυφαίο Βρετανό δημοσιογράφο Ρόμπερτ Φισκ.
Εχοντας καταφέρει να εξασφαλίσει αποκλειστική συνέντευξη από ανώτατους αξιωματικούς του κυβερνητικού στρατού, ο βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Independent μεταδίδει εικόνες από μία «πόλη-φάντασμα» η οποία όμως «δεν παραδίδεται».


 
Ο δρόμος για το Αλέπο είναι άδειος έως εκεί που φτάνει το μάτι, στο βάθος του ορίζοντα. Το ταξί που μεταφέρει τον Φισκ διασχίζει αργά τους δρόμους, περνώντας μπροστά από καμένα σπίτια και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Στο προάστιο του Αλ Μπαζ δεν κυκλοφορεί κανείς - «ούτε ένοπλοι, ούτε στρατιωτικοί, ούτε μέλη της Αλ Κάιντα, ούτε τρομοκράτες, ούτε συμμορίες ή ξένοι πολεμιστές, ούτε καν απλοί πολίτες», γράφει χαρακτηριστικά ο βετεράνος δημοσιογράφος, αλλά «ούτε αστυνομικοί ή στρατιώτες, παρ' όλο που το προάστιο έχει περάσει στα χέρια του κυβερνητικού στρατού. Εδώ η μάχη έχει λήξει - για την ώρα».
«Εμείς καθαρίσαμε αυτούς τους δρόμους», δηλώνει ένας σύριος στρατηγός. Οι σύριοι στρατιώτες περιέγραψαν στον Φισκ πώς πολέμησαν στη Χομς, Ιντλιμπ, Χάμα και Ντερά. Κατά τον στρατηγό, ο Ασαντ έστειλε τους άντρες του να πολεμήσουν στο Αλέπο, όχι τη διαβόητη Τέταρτη Τεθωρακισμένη Μεραρχία των 25.000 ανδρών, υπό τον μικρότερο αδερφό του, τον 44χρονο Μάχερ Αλ Άσαντ, η οποία αποτελεί - μαζί με την προεδρική φρουρά και τη μυστική αστυνομία - τον σκληρό πυρήνα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, δηλαδή αυτά του κυβερνητικού στρατού, στο Αλέπο συνολικά έχουν σκοτωθεί 700 «τρομοκράτες» και έχουν τραυματιστεί αρκετοί, ενώ ο στρατός μετρά 20 νεκρούς και 100 τραυματίες.
 
Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» μπορεί να μην είναι σε θέση να περικυκλώσει το Αλέπο, κατάφερε όμως να το απομονώσει: η επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχει παγώσει - δεν υπάρχουν εφημερίδες ενώ οι γραμμές του ίντερνετ και του τηλεφώνου έχουν καταστραφεί από επαναστάτες κοντά στη Χομς, με αποτέλεσμα η τηλεφωνική
επικοινωνία με τη Δαμασκό να επιτυγχάνεται μέσω ενός περιορισμένου επίγειου τηλεπικοινωνιακού κυκλώματος.
 
«Στον πόλεμο βγάζουμε τα διακριτικά μας για λόγους ασφαλείας, για να μη μας αναγνωρίζουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ένας υποστράτηγος. Στο Αλέπο οι ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται στα παράθυρα διαμερισμάτων. Την Τρίτη άνοιξαν πυρ τρεις φορές εναντίον στρατιωτών και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
 
Σε ερώτημα του Φισκ σχετικά με την αντίδραση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι το Αλέπο θα ήταν «ένα καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» και του καθεστώτος του, ο αξιωματικός απάντησε ότι «Το συριακό καθεστώς θα παραμείνει για πάντα. Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να το ανατρέψει. Όλα τα καθεστώτα θα αποτύχουν, της Σύριας όμως θα παραμείνει, επειδή ο Αλλάχ είναι στο πλευρό όσων έχουν το δίκαιο με το μέρος τους»
 
Ούτε ο στρατός όμως έχει βγει αλώβητος από τις συγκρούσεις. «Τρεις από τους τέσσερις στρατηγούς με τους οποίους συνομίλησα στο Αλέπο έχουν τραυματιστεί σοβαρά κατά τους τελευταίους 18 μήνες συγκρούσεων, ενώ ένας νοσηλεύεται ακόμη με τραυματισμό στον ώμο από θραύσμα χειροβομβίδας» μεταδίδει ο Φισκ.

 

Όπως ισχυρίζεται ο στρατός, «οι στρατιώτες ενημερώνονται καθημερινά από τους ανωτέρους τους για την εξέλιξη των συγκρούσεων». Όλες οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινούν με τη γραμμή της κυβέρνησης: «ο στρατός υπερασπίζεται την πατρίδα ενάντια στους εχθρούς, μία διεθνής συνωμοσία έχει στο στόχαστρο τη Σύρια γιατί είναι το μοναδικό αραβικό έθνος που αντιστέκεται στο Ισραήλ. Οι ξένοι εχθροί πρώτα υποστήριξαν τους διαδηλωτές ενάντια στην κυβέρνηση και μετά τους έδωσαν όπλα. Δεν υπάρχουν στρατεύματα που ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών, ενώ ένοπλοι Σύριοι διαδηλωτές συμπράττουν με ξένους μισθοφόρους».
tovima.gr