Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Σκοπιανή καθηγήτρια: Μόνο ο «μακεδονικός» εθνικισμός θα μας σώσει…

 
 
Η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας των Σκοπίων, Νατάσα Κότλαρ, πιστεύει ότι οι Σλάβοι σε αυτήν την δυσμενέστερη περίοδο της ιστορίας τους θα πρέπει να καθοδηγούνται από τον «μακεδονικό» εθνικισμό, όπως τον είχε διατυπώσει ο Κρίστε Πετκόφ Μισίρκοφ.
Η ίδια δημοσιοποιεί  τις σκέψεις της έπειτα από την επικύρωση Σκοπίων και Αθήνας της νέας ονομασίας:
«Σε αυτήν την χρονική καταιγίδα, οι ‘Μακεδόνες’ (χωρίς τους homosevernikus’*) θα πρέπει να μας καθοδηγεί η διατύπωση του Μισίρκοφ για τον ‘μακεδονικό’ εθνικισμό, που έχει μια ιστορική αποστολή.
Συγκεκριμένα πρέπει να διακατεχόμαστε από: 
«Μια ανένδοτη και απεριόριστη αγάπη για τη ‘Μακεδονία’, μια συνεχής αντίληψη και εργασία για τα συμφέροντα της ‘Μακεδονίας’,  και με πλήρη συντηρητισμό στα φαινόμενα του ‘μακεδονικού’ εθνικού πνεύματος, που είναι : γλώσσα, λαϊκή ποίηση, λαϊκή ζωή,  έθιμα- αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ‘μακεδονικού’ εθνικισμού, όπως τα παρουσιάζει ο Κρίστε Πετκόφ Μισίρκοφ το 1925», έγραψε στο προφίλ της στο Facebook η εξαίρετη  καθηγήτρια και ανώτερος ερευνητής του τμήματος Μελέτης της αναβίωσης του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.
opserver.mk,  expres.mk, κ.α.
 
* homosevernikus= Είναι η νέα λέξη που κυκλοφορεί στα Σκόπια, χαρακτηρίζοντας έτσι όσους τάχθηκαν υπέρ της ‘Βόρειας Μακεδονίας’,   Σέβερνα=βόρεια.
--