Η Ισραηλινή Αεροπορία χρησιμοποίησε την άσκηση «Ηνίοχος 2015» για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν, αξιοποιώντας την παρουσία στο ελληνικό οπλοστάσιο,
των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU-1,
των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU-1,
όπως αυτά που προτίθεται να πουλήσει η Μόσχα στην Τεχεράνη. Αυτά υποστηρίζει ενδιαφέρον δημοσίευμα του εξειδικευμένου στα αεροπορικά θέματα ιστοχώρου, «The Aviationist».
Το S-300 είναι ένα ευκίνητο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, εφοδιασμένο με ραντάρ ικανό να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους και να τους πλήττει με τα μεγάλου βεληνεκούς κατευθυνόμενα βλήματά του, σε αποστάσεις μέχρι 150 χλμ. σε ύψος μέχρι 27.000 μ. Το Ιράν, εφόσον αποκτήσει το εν λόγω σύστημα, θα προστατεύσει, προφανώς, με αυτό τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Στο διάστημα 20-30 Απριλίου, τουλάχιστον 150 αεροσκάφη από όλες τις μονάδες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ασκήθηκαν σε σειρά αντικειμένων, όπως καταστολή εχθρικής αεράμυνας, επιχειρήσεις κατά πλοίων επιφανείας, απόκτηση αεροπορικής υπεροχή, έρευνας και διάσωσης μάχης, βαθιάς διείσδυσης κ.α.
Το Ισραήλ συμμετείχε στην άσκηση με 10 μαχητικά F-16Ι Sufa, από τέσσερις μοίρες της Ισραηλινής Αεροπορίας, της 201ης, της 253ης, της 107ης και της 119ης. Οι ΗΠΑ μετείχαν με την αποστολή επίγειου προσωπικού ελέγχου.
Ο αρχηγός της Ισραηλινής αεροπορίας υποπτέραρχος Αμίρ Εσέλ πέταξε και ο ίδιος, σε μια εκ των αποστολών, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του υποπτέραρχο [σ.σ. προφανές σφάλμα, αφού ο Έλληνας Α/ΓΕΑ είναι αντιπτέραρχος] Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος πέταξε με ένα F-16D Block 52+ της 335ης Μοίρας.
Χάρη στην άσκηση, που δεν είναι η πρώτη που γίνεται μαζί με τους Ισραηλινούς, μετά τη διατάραξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η Ισραηλινή Αεροπορία συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ρωσικούς πυραύλους, τους οποίους ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει πάνω από το ιρανικό έδαφος.
Είχε δε την ευκαιρία να αναπτύξει την απαραίτητη τακτική αποφυγής των πυραύλων αυτών, κατά τη διάρκεια εικονικών προσβολών κατά στόχων που προστάτευαν πύραυλοι S-300.