Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Χριστιανοί Ορθόδοξοι βαπτίζονται στην Τουρκία

Αυξάνεται ο αριθμός των νεοφώτιστων στην Πόλη και τη Σμύρνη
Δεκάδες άτομα έχουν βαπτιστεί χριστιανοί το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα πολλοί νέοι παρακολουθούν κατηχήσεις σε διάφορες πόλεις. Τι αναφέρει σχετικάο Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος Συκής
Σε 180 υπολογίζονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη τα άτομα που έχουν βαπτιστεί χριστιανοί («νεοφώτιστοι») το τελευταίο διάστημα,
σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ αντιστοίχως στη Σμύρνη τα άτομα αυτά ανέρχονται σε 50. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Προύσας έγιναν πέντε νέες βαπτίσεις μικρών παιδιών, ενώ παραλλήλως είναι ενργός και ο κύκλος των νέων που παρακολουθούν κατηχήσεις τόσο στη Βασιλεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, στις οποίες έχουν λειτουργήσει οι επαναϊδρυθείσες Μητροπόλεις (Σμύρνης, Προύσας, Αδριανουπόλεως κ.ά.). Από αυτούς όσοι κριθούν κατάλληλοι θα μπορέσουν να βαπτιστούν χριστιανοί το επόμενο διάστημα. 
«Γίνεται αυτή τη στιγμή ένα συντονισμένο έργο πολύ προσεκτικά, ώστε να μην προκληθεί κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους νεοφώτιστους» δηλώνει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος Συκής και συνεχίζει: «Μία φορά τον μήνα -εν προκειμένω, κάθε τελευταίο Σάββατο- τελείται η θεία λειτουργία στην τουρκική γλώσσα στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Πέραν, όπου εκεί συμμετέχουν όλοι οι “νεοφώτιστοι” χριστιανοί. Ολοι αυτοί, δηλαδή, που, όντες αρχικώς μουσουλμάνοι, βαπτίστηκαν χριστιανοί ορθόδοξοι τα τελευταία χρόνια». Ο θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος, ο οποίος είναι συγχρόνως και πνευματικός-εξομολόγος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας που λειτούργησε το 2013 στη Σμύρνη, πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Μάλιστα, σπεύδει να αναφερθεί και σε μια νέα πρωτοβουλία: σε αυτήν που έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφορά την επαναπροσέγγιση ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σε θέματα ποιμαντικής.
ΕΠΟΠΤΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει χώρα σε αγαστή συνεργασία με τους επόπτες-Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και τους όμορους Μητροπολίτες (Δέρκων, Πριγκηπονήσων, Χαλκηδόνος κ.ά.). Ως γνωστόν, η Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, που ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να τη διαποιμάνει, την έχει χωρίσει σε επιμέρους τομείς και σε καθέναν από αυτούς έχει τοποθετήσει έναν επόπτη Αρχιερέα - κάτι, δηλαδή, σαν αρχιερατικούς επιτρόπους οι οποίοι έχουν την ευθύνη όλης της περιοχής. Σε συνεργασία με αυτούς, όπως και με τον π. Κύριλλο Συκή, έχει εγκαινιαστεί με πολύ οργανωμένο τρόπο αυτή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης.
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

«Ολη αυτή η πρωτοβουλία στηρίζεται στη λειτουργική, μυστηριακή ζωή και στην πρόσωπο προς πρόσωπο επικοινωνία μέσα από διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, σε προσκυνήματα και πνευματικού χαρακτήρα εκδρομές, αλλά και σε οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις γίνουν από την πλευρά των πιστών» επισημαίνει ο θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος. Παράλληλα, αναφέρεται και στις δυσκολίες που το εγχείρημα αυτό εμπεριέχει: «Η μεγαλύτερη δυσκολία μας έγκειται στο ότι βρισκόμαστε σε μια τεράστια πόλη περίπου 23.000.000 ανθρώπων, μέσα στους οποίους, βέβαια, υπάρχουν και οι λίγοι ορθόδοξοι χριστιανοί. Μέσα σε όλη αυτή τη λαοθάλασσα οφείλουμε να συναντήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να επαναπροσδιορίσουμε μαζί τους τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά το παρελθόν δεν αναλαμβάνονταν τέτοιες πρωτοβουλίες. Ολοι οι Μητροπολίτες, οι αρχιμανδρίτες και οι κληρικοί εργάζονται συνεχώς με αυταπάρνηση και κάτω υπό δύσκολες συνθήκες! Απλώς, ο Πατριάρχης κάνει κατά καιρούς τέτοιους επαναπροσδιορισμούς, έτσι ώστε να μας κρατά σε μια πνευματική εγρήγορση. Δυστυχώς, σήμερα δεν διαθέτουμε πλέον τις συγκροτημένες κοινότητες και ενορίες, όπως τις είχαμε στο παρελθόν».
Στην παρούσα συγκυρία είναι γεγονός ότι το ορθόδοξο ποίμνιο είναι διεσπαρμένο σε όλη την Πόλη και, συγχρόνως, γίνονται προσπάθειες ώστε να ενταχθούν αυτοί στην πλησιέστερη κοινότητα. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν, τότε και κάθε πιστός θα μπορέσει να έχει ένα σημείο αναφοράς.
80 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι στην τρέχουσα χρονική περίοδο για τις ανάγκες της ορθόδοξης κοινότητας της Πόλης λειτουργούν περίπου 80 εκκλησίες, σχεδόν όλες ανακαινισμένες. Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει και ο θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος, «οι εκκλησίες αυτές λειτουργούν κανονικά, εάν όχι κάθε Κυριακή, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όλες. Οι δε ιερείς εκεί επιτελούν το έργο τους κανονικότατα». Ο ίδιος στέκεται με ικανοποίηση και στο γεγονός ότι οι ορθόδοξοι διαθέτουν πολύ καλά κοινοτικά συμβούλια, στα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους νέοι άνθρωποι, ξεπερνώντας συχνά τον εαυτό τους και τα όποια προβλήματα.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Ναυτική Σχολή στο Πέραν, κατά την οποία δόθηκαν χρηματικές υποτροφίες και έπαινοι σε 62 φοιτητές, έτσι ώστε αυτοί να τύχουν μιας μεγάλης υποστήριξης στις σπουδές τους. «Ναι μεν υπάρχουν δυσκολίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει αισθητό ένα εχθρικό απέναντι στους χριστιανούς κλίμα» δηλώνει και προσθέτει: «Οι όποιες δυσκολίες δεν προέρχονται από τους απλούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν σε άλλα επίπεδα. Αυτές όμως προσπαθούμε να τις επιλύσουμε με σύνεση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα ανάμεσα στις χώρες μας» σημειώνει ο κ. Κύριλλος.
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μια σημαντική προσπάθεια έχει αρχίσει στην περιοχή του Εντιρνέ Καπί, όπου ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου ανακαινίστηκε με ευθύνη του τουρκικού κράτους και παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο στα τέλη του 2017. Σε αυτό τον ναό -ο οποίος βρίσκεται στη σκιά των βυζαντινών τειχών και δίπλα στην Πύλη της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπί)- έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος ο θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει μια πνευματική όαση, για να έρχονται εκεί τόσο οι Ρωμιοί, οι νεοφώτιστοι, όσο και οι ομόδοξοι από άλλες χώρες, να τελούνται οι λειτουργίες σε διάφορες γλώσσες, να γίνονται αγρυπνίες, ομιλίες και συναντήσεις με τους νέους ανθρώπους.