Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Γιώργο Τραπεζιώτη
Δεν το βάζουν κάτω οι Πολωνοί, καθώς επιμένουν να απαιτούν από τη Γερμανία να τους πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις ύψους σχεδόν 685 δισ. ευρώ για τα δεινά που υπέστη η πατρίδα τους από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!
Το ζήτημα -για το οποίο έχει γράψει ήδη η «δημοκρατία» από τον Αύγουστο του 2017- κρατά ψηλά στην επικαιρότητα το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PiS) που, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών του στο εσωτερικό της Πολωνίας, συχνά πυκνά επιπλήττεται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, ο βουλευτής του, Αρκάντι Μούλαρτσικ, μιλώντας για το θέμα στον πολωνικό σταθμό PolsatNews, δεν μάσησε τα λόγια του.
«Μιλάμε για τεράστια αλλά δικαιολογημένα ποσά αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου, κατεστραμμένες πόλεις και χωριά και το χαμένο δημογραφικό δυναμικό της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός βουλευτής, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει το έργο επαναπροσδιορισμού και επικαιροποίησης του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε ο πόλεμος.
Οι Γερμανοί, που δεν θέλουν να ακούν βέβαια για τέτοιου είδους οφειλές, και όντες συνηθισμένοι πια μόνο να τους χρωστούν οι εταίροι τους, επιμένουν να θυμίζουν στη Βαρσοβία το 1989, όταν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία και η Πολωνία είχαν δρομολογήσει μια διαδικασία συμφιλίωσης και κατανόησης. Τότε, μάλιστα, σε μία εποχή κατά την οποία ο κόσμος άλλαζε σελίδα στην Ιστορία, πολιτικοί και από τις δυο πλευρές προσπαθούσαν να διαχωρίσουν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα από το παρελθόν, χωρίς όμως να αποσιωπούν τα ναζιστικά εγκλήματα.
Συμφωνίες
Στη βάση διάφορων συμφωνιών λοιπόν, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία έχει καταβάλει στην Πολωνία επανορθώσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σε κάθε ευκαιρία το Βερολίνο αναφέρει πως ο λογαριασμός έχει κλείσει. Το επανέλαβε πρόσφατα και η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας πως το θέμα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».
Για τους Πολωνούς όμως το ζήτημα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς προτάσσουν το επιχείρημα πως την εποχή που η Βαρσοβία «παραιτήθηκε» των αξιώσεών της το τιμόνι της χώρας κρατούσε κυβέρνηση της οποίας η νομιμότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η χώρα βρισκόταν στη σοβιετική ζώνη επιρροής και οι αποφάσεις λαμβάνονταν με βάση τα συμφέροντα της Μόσχας.