«Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, πότε το NATO θα πάρει τη μεριά μας;»,
διερωτήθηκε, σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι μολονότι η Άγκυρα συνδράμει στις NATOϊκές επιχειρήσεις σε εμπόλεμες ζώνες δεν έχει λάβει οιαδήποτε βοήθεια στην Αφρίν.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Ερντογάν κάλεσε το NATO να βοηθήσει την Τουρκία καθώς τα σύνορά της «απειλούνται αυτή τη στιγμή».
Σημειώνεται πως το NATO λειτουργεί, βάσει της ιδρυτικής συνθήκης του 1949, ως αμυντική συμμαχία. Το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας ενεργοποιείται σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεχτεί πραγματική επίθεση. Το εν λόγω Άρθρο – πυλώνας της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας – έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Υπάρχουν κι άλλα είδη βοήθειας, παραδείγματος χάρη το 2013 η Συμμαχία έστειλε στην Τουρκία συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων Patriot ώστε να υπερασπιστεί τα τουρκικά εδάφη από βλήματα που προέρχονταν από τη Συρία.
Η Τουρκία, με βάση τα όσα είναι γνωστά, δεν έχει ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 5 ούτε έχει ζητήσει επισήμως άλλα είδη βοήθειας σχετικά με την Αφρίν, όπου επενέβη μονομερώς στις 20 Ιανουαρίου ώστε να εξουδετερώσει τους κούρδους αντάρτες που βρίσκονται εκεί.
Κορμός των κουρδικών δυνάμεων είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντίθετα θεωρούν πως πρόκειται για ξεχωριστές οργανώσεις και θεωρούν το YPG πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους