Δικαιολογημένη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία καθώς ο αριθμός των σεισμών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στη χώρα, καθώς τους πρώτους επτά μήνες του έτους, συνολικά, 26.290 σεισμοί έπληξαν την Τουρκία,
σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα που παρουσίασε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).
Σύμφωνα με το ενδιαφέρον όσο και ανησυχητικό – ανθρώπινα – θέμα που δημοσιεύει η «Χουριέτ», ο χάρτης κατανομής των σεισμικών περιστατικών, συνολικά 20.143 σεισμοί σημειώθηκαν στην Τουρκία πέρυσι, σε αντίθεση με τους 26.290 σεισμούς που καταγράφηκαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 16 Αυγούστου.
Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση ιδιαίτερα στις περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου, όπου είχαν κατά μέσο όρο πέντε σεισμούς διαφόρων μεγεθών ημερησίως. Ο χάρτης έδειξε ότι οι σεισμοί παρατηρήθηκαν στο επικίνδυνο για να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό ρήγμα στις περιοχές Κωνσταντινούπολης, Τσανάκαλε, Σμύρνη…
Σύμφωνα με αναλύσεις που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ ή και περισσότερο, θα πλήξει την περιοχή της Κωνσταντινούπολης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια από τον τρομακτικό και καταστρεπτικό σεισμό του Μαρμαρά το 1999.
Δεδομένου ότι έχουν περάσει 18 χρόνια, οι εμπειρογνώμονες του AFAD εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 60%, ένας μεγάλος σεισμός θα κλονίσει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τα επόμενα 12 χρόνια. Το επικίνδυνο ρήγμα το παρακολουθούν με «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», το οποίο δίνει κάποιες ενδείξεις προ της εκδήλωσης του σεισμού.