ο Νικόλας Α. Ιωαννίδης
Σε συνεδριακό τόμο τετρακοσίων σελίδων με τίτλο: “Alphabet and the Brain”, έκδοση Springer 1988, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα κορυφαίων φιλολόγων, γλωσσολόγων, ιατρών και φιλοσόφων, σχετικά με τη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
aienaristeyein.com
Συνοπτικά:
α) Η περιοχή Βroka, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του ελληνικού αλφαβήτου, λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.
β) Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικά.
γ) Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στη λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μια ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών μέσω του θεάτρου.
Στο βιβλίο της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου («Η εκδίκηση των τόνων»), παρουσιάζονται έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής σκέψης με αποδεκτές τεχνικές, επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη δυσλεξικών παιδιών.
Επιπλέον, η Αυστραλιανή πανεπιστημιακή ερευνητής, Kate Chanock, στο έργο της“Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek” (Literacy 2006), περιγράφει πώς κατέστησε ένα αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη δυσλεξικό διδάσκοντάς του Αρχαία Ελληνικά!
Από το 2010, τα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά της περιοχής της Οξφόρδης στην Αγγλία, μετά από επιστημονική πρόταση, διδάσκονται και Αρχαία Ελληνικά, ενώ το ίδιο μάθημα υποβαθμίζεται σκαιώς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο εκφυλισμός της ελληνικής γλώσσας με τις συνεχείς απλοποιήσεις και παραποιήσεις(greeklish), οδηγεί στη λεξιπενία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την παντελή έλλειψη δημιουργικού πνεύματος, οξυδέρκειας και αντίληψης. Με λίγα λόγια, μας απομακρύνουν από την εκμάθηση μιας τόσο πλούσιας γλώσσας που ακονίζει το μυαλό, με σκοπό να κονιορτοποιήσουν τις συνειδήσεις μας και να μας καταστήσουν αθύρματα, άκριτους καταναλωτές και εξανδραποδισμένους υπηκόους. Γι’ αυτό..μαθαίνουμε Ελληνικά!
«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;» Διονύσιος Σολωμός
*Αφιερωμένο στην κατ’ εξακολούθησιν προκαλούσα το κοινό αίσθημα, Μαρία Ρεπούση.
efylakas.comaienaristeyein.com