Με ήπιους τόνους και χωρίς λεκτικές κορόνες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε κάθε ευκαιρία συντηρεί στο επικοινωνιακό προσκήνιο τις πάγιες θέσεις της Εκκλησίας για τις σχέσεις της με την Πολιτεία, για την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και για τη διδασκαλία της Ιστορίας και των Θρησκευτικών.
Το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε αυτή τη φορά ο κ. Ιερώνυμος ήταν οι ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατεύματος, καθώς, έπειτα από πρόσκληση της Σχολής Εθνικής Αμυνας, επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις της και μίλησε στους σπουδαστές της για τη διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας και του κλήρου στους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «σε συνθήκες δουλείας η Εκκλησία συνιστούσε στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας είτε αυτή απεκαλείτο “το ελληνικόν” είτε “το γραικικόν” ή το “ρωμαίικον”, καθώς υποχωρούσε η οικουμενική συνείδηση και πλέον η ορθόδοξη πίστη αποκτούσε για τους Ελληνες ανοικτά εθνική συνείδηση», ενώ επισήμανε και την -αμφισβητούμενη από ορισμένους κύκλους- «καταλυτική συμβολή του κλήρου στην προαγωγή της παιδείας και του φωτισμού του γένους».
Ζωηρή, όμως, ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, με τους αξιωματικούς να ζητούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, όπως αυτό του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, το ξαναγράψιμο των βιβλίων της Ιστορίας, αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών.
Ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «είναι μία λανθασμένη φράση ο χωρισμός», υπογράμμισε ότι για την Εκκλησία δεν υπάρχει «αντίρρηση να έχουμε τίμιους διακριτούς ρόλους και όταν υπάρχουν ανάγκες να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου», τονίζοντας με ιδιαίτερο νόημα πως η πλευρά της Πολιτείας «δεν θέλει τον χωρισμό της Εκκλησίας, την υποταγή της θέλει, αλλά αυτό δεν γίνεται».
Μιλώντας για τη μισθοδοσία του κλήρου, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία που έχει προσφερθεί στο κράτος σε διάφορες χρονικές περιόδους, αλλά και στην ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Εκκλησία. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως το μόνο που επιθυμεί η Εκκλησία είναι να ωφεληθεί ο κόσμος, να υπάρχει τάξη και ειρήνη.
Ο διευθυντής της Σχολής Εθνικής Αμυνας απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο τον θυρεό της σχολής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του πρόσφερε εικόνα του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα, καθώς, όπως είπε, «από εδώ ξεκίνησε ο χριστιανισμός».
Η Αρχιεπισκοπή εκπαιδεύει τους γονείς στο διαδίκτυο
Η τεχνολογία έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και τα παιδιά, ακόμα και νηπιακής ηλικίας, είναι περισσότερο εξοικειωμένα από τους γονείς τους στη χρήση του διαδικτύου, κάτι που μπορεί να εντείνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την περιήγηση στο αχανές εικονικό «σύμπαν». Ιδίως αν οι γονείς δεν είναι έμπειροι χρήστες της τεχνολογίας.
Βέβαια, το διαδίκτυο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «τέρας», καθώς έχει και ωφέλιμη πλευρά. Η Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών παίρνουν πρωτοβουλία να εκπαιδεύσουν τους γονείς στη χρήση του διαδικτύου.
Η ημερίδα αφορά γονείς και οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν θα έχουν ως άξονες το grooming, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, την εξάρτηση από το διαδίκτυο, το cyberbullying και το ωφέλιμο διαδίκτυο. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τους γονείς με τα θέματα: «Μαθαίνω τα βασικά του διαδικτύου: πρακτικές οδηγίες», «Εξάρτηση από το διαδίκτυο», «Cyberbullying». Παράλληλα με τα εργαστήρια των γονέων θα υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης των παιδιών τα οποία και θα συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Γ. Κουρτέση, Γαρυττού 83 & Φαρσάλων 1, Χαλάνδρι, (Πλησίον Σταθμού Μετρό Χαλανδρίου), από τις 17.00 ως τις 20.00, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.