Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» - «Καμπανάκι κινδύνου» από διεθνείς αναλυτές
Στη δημοσιότητα πλάνα από το θερμό επεισόδιο του Απριλίου, στο οποίο συμμετείχαν ρωσικά μαχητικά και αναγνωριστικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού - Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις δυνάμεις του στην περιοχή - Ο ρόλος της αντιπυραυλικής προστασίας στη Ρουμανία
Στο φως της δημοσιότητας βγήκε το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε τον Απρίλιο στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και αναγνωριστικό σκάφος του αμερικανικού ναυτικού. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το Ναυτικό των ΗΠΑ διέρρευσε ένα βίντεο με τα αεροσκάφη να πετούν σε απόσταση αναπνοής πάνω από το πλοίο, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Είναι φανερό ότι το βίντεο έχει τραβηχτεί από κάποιον άνθρωπο που βρισκόταν πάνω στο αναγνωριστικό πλοίο των ΗΠΑ, ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν έναν μήνα μετά, ενώ η ένταση έχει αρχίσει να μεγαλώνει μεταξύ των δύο πλευρών.
Αυξημένη δραστηριότητα από το ΝΑΤΟ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έντονη δραστηριότητα από πλευράς ΝΑΤΟ και αμερικανικών δυνάμεων. Οι Ρώσοι κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από τη ρωσική επικράτεια. Τα πρόσφατα εγκαίνια μονάδας αντιπυραυλικής προστασίας στη Ρουμανία, σε συνδυασμό με ανάλογη μονάδα που δημιουργήθηκε στην Πολωνία, αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, έχουν θέσει σε ετοιμότητα τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.Πούτιν: Απειλή κατά της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, με αφορμή την παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ στα εγκαίνια της μονάδας αντιπυραυλικής προστασίας κοντά στο Βουκουρέστι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει λάβει όλα τα αντίμετρα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «απειλή κατά της ασφάλειας της Ρωσίας», ανεβάζοντας εκ νέου το «θερμόμετρο».
Οι προειδοποιήσεις του Βρετανού στρατηγού
Την Τετάρτη (18/5), ο Βρετανός στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, δήλωσε στο BBC πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις του στην περιοχή της Βαλτικής και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, τονίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η ένταση στην περιοχή έχει αρχίσει και αυξάνεται, ενώ δεν έχουν λείψει τα θερμά επεισόδια μεταξύ βρετανικών και ρωσικών αεροσκαφών, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κινήσεις αναγνώρισης και μέτρησης των αντανακλαστικών της RAF.
Οικονομική κρίση, προσφυγικό και επιθετικότητα της Τουρκίας
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους για ξέσπασμα βίας, μέχρι και πολέμου το επόμενο διάστημα, καθώς οι πολλές χώρες δεν έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ το προσφυγικό ισοδυναμεί με «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης Σένγκεν, η οποία δοκιμάζεται ελέω της ασφάλειας. Παράλληλα, η Τουρκία εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιθετική, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραγκωνίζει τη «φωνή της λογικής» που αντιπροσώπευε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός του, Αχμέτ Νταβούτογλου και να επιτίθεται σφόδρα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτοξεύοντας βαρύτατες κατηγορίες και εκφράσεις για την τακτική των «κλειστών συνόρων» στην προσφυγική κρίση.Ο ρόλος της τιμής του αργού πετρελαίου
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύεται από τα «παιχνίδια» με την τιμή του πετρελαίου. Στη Ρωσία εκτιμούν ότι η σημαντική αυτή πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να πληγεί η ρωσική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην εξαγωγή του πολύτιμου υγρού, αλλά και του φυσικού αερίου, το οποίο επίσης επηρεάζεται από την τιμή του αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, εάν η τιμή του «μαύρου χρυσού διολισθήσει στα 20 δολάρια το βαρέλι, η ρωσική οικονομία θα υποστεί κραχ.