Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ραγδαία άνοδος στις διαρρήξεις και τις ληστείες στα σπίτια μετά τα Capital Controls… Οι ληστές και οι διαρρήκτες στρέφονται στις κρυψώνες των σπιτιών για να καρπωθούν τις αποταμιεύσεις των θυμάτων τους.

Διαχρονικός ήταν, είναι και παραμένει να είναι πονοκέφαλος για την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματικότητα που στοχεύει στα σπίτια των πολιτών, οι διαρρήξεις και οι εισβολές για ληστείες μέσα σε αυτά. Αν και δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν τα ρεκόρ της τριετίας 1995, 1996 και 1997,
 όπου οι διαρρήξεις σε σπίτια ανά την Επικράτεια ξεπερνούσαν τις 60.000 και άγγιζαν ακόμα και τις 70.000, τα τελευταία χρόνια μπορεί να δείχνουν πως παραμένουν κοντά στις 25.000, ωστόσο το τελευταίο εξάμηνο έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία επιδείνωση.
 
AdTech Ad
Ο λόγος είναι τα Capital Controls και το γεγονός, ότι πολλοί πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, υπό τον φόβο των οικονομικών εξελίξεων στην χώρα μας το καλοκαίρι, έσπευσαν να «τραβήξουν» τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες, μικρές και μεγάλες και να προτιμήσουν τις πλέον επισφαλείς κρυψώνες των οικιών τους.
Αυτή είναι μία ουσιαστική και ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια η οποία έχει προκαλέσει ταυτόχρονη άνοδο όχι μόνο στις διαρρήξεις σε σπίτια, αλλά και στις ληστείες και ακόμα χειρότερα στις δολοφονίες πολιτών με κίνητρο τις ληστείες.
Συναντήσαμε την κυρία Σωτηρία Μαράκη, Manager του Κλάδου Προσωπικής Περιουσίας για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης της AIG, η οποία μας ανέφερε σχετικά:
«Αδιαμφισβήτητα, η προσωπική κατοικία θεωρείτε ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προστατεύουν την περιουσία τους από κάθε ενδεχόμενο, ώστε να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να βρεθούν εκτεθειμένοι σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, ένα περιστατικό κλοπής, είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές, φθορές στην κατοικία, απώλεια ή καταστροφή αντικειμένων υψηλής αξίας, ζημιές που θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν  λόγω της οικονομικής  κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η εμπειρία μας έχει  δείξει ότι ο κόσμος θέτει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια του σπιτιού του, αναζητώντας συνεχώς νέους τρόπους προφύλαξης από περιστατικά διαρρήξεων.»
Ένας άλλος λόγος που καθιστά διαχρονικά πιο εύκολη λεία τα σπίτια των πολιτών έναντι οποιουδήποτε άλλου μέρους, είναι η προφανής έλλειψη μέτρων ασφαλείας εν αντιθέσει π.χ. με τις τράπεζες και η επίσης προφανής λιγότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και πάλι έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι μετά την ίδρυση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και την λήψη περαιτέρω μέτρων από τις τράπεζες με την τοποθέτηση των αλεξίσφαιρων «κλωβών», οι ληστείες σε αυτές έπεσαν κατακόρυφα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, έστρεψαν όμως το ενδιαφέρον και την στόχευση των κακοποιών στα σπίτια…
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν περισσότερες από 11.000 διαρρήξεις σε όλη την Επικράτεια, με 6.600 από αυτές στην Αττική, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στην Επικράτεια, με εξαίρεση την Αττική που εμφανίζει 300 περισσότερες, ενώ ήδη με την συμπλήρωση του χρόνου τόσο στην Επικράτεια όσο και στην Αττική τα κρούσματα διαρρήξεων και ληστειών σε σπίτια ξεπέρασαν τον διπλασιασμό και για πρώτη φορά στα χρονικά με δράστες, στην πλειονότητά τους, αλλοδαπούς.
Εν ολίγοις, ενώ όλα έδειχναν πως η δυναμική των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί θα ήταν λίγο έως πολύ στα ίδια επίπεδα, όλα δείχνουν άνοδο, εξαιτίας των λόγων που προαναφέρθηκαν. Με λίγα λόγια, την ημέρα στην Αττική καταγράφονται τουλάχιστον δύο εισβολές σε σπίτια και ληστείες σε βάρος των ιδιοκτητών τους και τουλάχιστον 35 διαρρήξεις. Στην Επικράτεια, οι αριθμοί αυτοί διπλασιάζονται…
Αυτό που πάνω από όλα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, είναι τις περιπτώσεις που υπάρχουν οικιακές βοηθοί στο περιβάλλον τους και ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους για να τους προσέχουν, καθώς αποκτούν γνώση και πρόσβαση στις συνήθειες των εργοδοτών τους, που μπορεί να αποβεί μοιραία. Ειδικά στην περίπτωση των Γεωργιανών, είναι γνωστή πια η μέθοδός τους να προσεγγίζουν ομοεθνείς τους οικιακές βοηθούς, να της χρηματίζουν ή να τις εκβιάζουν για να μάθουν όσα ψάχνουν για τους ανθρώπους που βάζουν στο στόχαστρό τους.
Εάν δεν υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός αστικής αστυνόμευσης από την ΕΛ.ΑΣ. και αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και αν δεν υπάρξει αντίστοιχη προσοχή από τους ίδιους τους πολίτες, δύσκολα μπορεί να αναχαιτιστεί αυτό το φαινόμενο.

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. για αποτροπή ληστειών σε σπίτια

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια φυσική αίσθηση ασφάλειας μέσα στο σπίτι τους. Η εισβολή και κατ’ επέκταση η ληστεία μέσα σε οικίες είναι πιθανώς ένα από τα πιο τραυματικά εγκλήματα διότι εμπλέκονται άμεσα όχι μόνο η ιδιοκτησία αλλά και ο θύτης με το θύμα.Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει μία σειρά μέτρων αποτροπής που ακολουθούν:
*Ασφάλιση των κεντρικών και δευτερευουσών θυρών σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες. Περισσότερο από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.
*Αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει.
*Χρήση εξώπορτας ασφαλείας όπου δεν θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν.
*Χρήση εξωτερικού φωτισμού στην είσοδο ή/και στην αυλή.
*Γνώση και επικοινωνία με τους γείτονες σας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα αφού μπορεί πιο άνετα να εντοπιστεί ένας ξένος.
*Προσπάθεια απομάκρυνσης κάτω από την οικία οποιουδήποτε αντικειμένου βοηθάει τους ληστές να σκαρφαλώσουν σε ένα μπαλκόνι κυρίως χαμηλών ορόφων (π.χ. ακινητοποιημένο όχημα, δέντρα, κάδοι απορριμμάτων κ.τ.λ.).
*Χρήση περίφραξης εξωτερικών σωλήνων υγραερίου, εξωτερικών μονάδων κλιματιστικών κ.α. με σκοπό να εμποδιστεί η αναρρίχηση των ληστών σε ανώτερους ορόφους.
*Τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι. Η τοποθέτηση επιδρά αρνητικά στην εισβολή και ληστεία της οικίας.
*Προσοχή κατά την είσοδο στην οικία/πολυκατοικία/γκαράζ. Αν παρατηρήσετε κάποιον άγνωστο να περιεργάζεται τα θυροτηλέφωνα της πολυκατοικίας, μην εισέρθετε αλλά συνεχίστε στον δρόμο σας.
*Διασφάλιση του κλειδιού του οχήματος, όταν εισέρχεσθε στην κατοικία, διότι πολλές φορές μετά τη ληστεία οι δράστες απομακρύνονται με το όχημα του θύματος.
*Χρήση περσίδων ή κουρτινών που θα αποτρέπουν τον ληστή να δει μέσα στην οικία και να διακρίνει κάποια αντικείμενα που πιθανόν να αποτελούν στόχο, ιδιαίτερα στις οικίες όπου το εσωτερικό τους είναι ορατό μέσω των παραθύρων από το δρόμο.
*Χρήση συναγερμού και ενεργοποίησή του ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
*Απόκτηση σκύλου-φύλακα ή σκύλου άμυνας. Η απόκτηση και εκπαίδευση ενός μικρού μεγέθους σκύλου λειτουργεί ως ένα «κινητό σύστημα συναγερμού» ενώ ένας μεγάλου μεγέθους σκύλος λειτουργεί αποτρεπτικά για τον ίδιο τον ληστή.
Σε περίπτωση που έχετε αντιληφθεί ότι κάποιος έχει εισέλθει στην οικία:
*Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.
*Προσπαθήστε να θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας.
*Αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε.
*Καλέστε την «Άμεση Δράση» και προσπαθήστε να αφήσετε τη γραμμή ανοιχτή.
*Αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε.
*Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.
*Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.
*Ο ένοπλος διαρρήκτης δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ένοπλος για κάλυψη. Οπότε πιθανή επίθεση του θύματος σε έναν ληστή να προκαλέσει αντίδραση του άλλου.
*Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.
*Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.
*Σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους.
*Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!).
*Σταθείτε ήρεμος και πέστε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία.
*Μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν. Προστατεύστε το σπίτι σας από κλοπές-διαρρήξεις
*Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
*Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.
*Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.
*Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.
*Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας.
*Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
*Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
*Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.
*Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
*Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
*Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
*Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
*Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συναγερµού - ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.
*Τέλος αναζητήστε το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα κατοικίας, προστατεύοντας το σπίτι σας από κλοπή ύστερα από διάρρηξη ή ληστεία.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/diaxronikos-ponokefalos-ths-el-as-oi-diarrhkseis-kai-oi-lhsteies-se-spitia.3859950.html