Σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο καταλήγουν εκατοντάδες αδέσποτοι σκύλοι από την Ελλάδα και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τελικός τους προορισμός είναι για να γίνουν πειραματόζωα ή σε οίκους ανοχής της Γερμανίας που τελείται κτηνοβασία και για κάθε σκύλο τα κυκλώματα που κινούν τα νήματα στην παράνομη διακίνηση ζώων, πληρώνουν έως και 400 ευρώ τον σκύλο! Σήμερα, συνελήφθη στην Κρήτη μία Ολλανδέζα που προσπαθούσε να στείλει στη Γερμανία 5 αδέσποτα σκυλάκια μέσω του αεροδρομίου.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου συνελήφθησαν ένας Έλληνας και δύο Γερμανίδες με συνολικά 15 αδέσποτα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν μπορούν να φύγουν μέσω αεροδρομίου πάνω από 5 σκύλοι, γιατί τότε θεωρείται εμπορία, όμως αυτό που δεν γνώριζαν φαίνεται καλά, τα μέλη του κυκλώματος, είναι τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που δεν επιτρέπουν ούτε για έναν σκύλο την επιβίβαση σε αεροπλάνο εάν δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Στην περίπτωση μάλιστα του Έλληνα, συλληφθέντα, σύντομα έπεσε σε αντιφάσεις, κατά την εξέτασή του από τους αστυνομικούς, αφού επικαλέστηκε ότι τα σκυλιά ήταν δικά του και θα πήγαινε για έναν μήνα να εργαστεί στη Γερμανία και τα ήθελε κοντά του, όμως το εισιτήριό του είχε βγει με επιστροφή μόλις για την επόμενη ημέρα. Συν τοις άλλοις όταν ρωτήθηκε για το όνομα της σκύλας που είχε μαζί του, μαζί με τα 4 κουταβάκια της, είπε άλλο όνομα από αυτό που έγραφε το λουρί. Τα κυκλώματα, παίρνουν αδέσποτα ζώα, τους κάνουν ένα μόνο εμβόλιο σε κτηνίατρο και τους βγάζουν το διαβατήριο έναντι μόλις 30 ευρώ, για να φαίνεται νομιμοφανής η ιδιοκτησία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει μόνο αυτό.
Τα σκυλάκια βρίσκονταν σε αθλία κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Έλληνα συλληφθέντα θα υπάρξει και νέες συμπληρωματικές κατηγορίες για κακοποίηση ζώου, αφού το σκυλάκι προέκυψε πως είναι άγρια κακοποιημένο και μάλιστα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το 2008 εντοπίστηκαν στην Αγκόνα από την Πάτρα 102 σκυλιά και στην Κρήτη σε διάφορες υποθέσεις, πάνω από 100 αδέσποτα. Για την υπόθεση αυτή, το NEWS247 επικοινώνησε με τον αστυνομικό που εκείνο το βράδυ ήταν επόπτης Ασφαλείας του αεροδρομίου και ερευνά την υπόθεση, τον κ. Γιώργο Καλλιακμάνη που είναι και Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής: «Η Αστυνομία του αερολιμένα Αθηνών έλαβε πληροφορία την οποία διαχειρίστηκε και κατόπιν συνέλαβε τρία άτομα, τα οποία μετέφεραν ζώα στο εξωτερικό κατά παράβαση του νόμου και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Δεν γνωρίζουμε τον σκοπό, για τον οποίο μεταφέρονται τα ζώα στο εξωτερικό, όμως από την πλευρά μας κάναμε, ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα».
Για το ζήτημα, αυτό to NEWS 247 επικοινώνησε και με την Πρόεδρο του Σωματείου «Φίλοι των Ζώων» Ιωάννα Γκαραγκούνη, που έχει κάνει σχετική καταγγελία και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Υπάρχει παράνομη διακίνηση και έχει ευθύνη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν εποπτεύει να τηρούνται οι νόμοι, οι κτηνίατροι που βγάζουν τόσο εύκολα τα διαβατήρια και οι Δήμαρχοι που κάνουν συμβάσεις με σωματεία που εμφανίζονται ως δήθεν φιλόζωοι και τα μαζεύουν από τους δρόμους δήθεν για να τα φροντίσουν και στη συνέχεια, διακινούν αυτά τα ζώα στο εξωτερικό έναντι αμοιβής, αδιαφορώντας για τα πάντα και ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα ξεφορτωθούν από τα πόδια τους. Κάποιοι αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι δήθεν φιλοζωικών οργανώσεων και κατηγορούν τη χώρα μας ως «απολίτιστη», όταν εκείνοι εισπράττουν αφορολόγητο χρήμα για να στέλνουν ανά δεκάδες τα ζώα αυτά στο εξωτερικό, δήθεν για υιοθεσία, όταν στην πραγματικότητα δεν ξέρουν και δεν τους ενδιαφέρει που καταλήγουν». Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Γερμανία, όταν τα αδέσποτα ζώα καταλήγουν στις δικές τους «στέγες» και δεν υιοθετηθούν τα σκυλάκια αυτά εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών, στη συνέχεια αυτά τα ζώα θανατώνονται.
Ενδεικτικό, επίσης του ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία με ορισμένες «φιλοζωικές» οργανώσεις, είναι ότι απειλούν ακόμα και αστυνομικούς με μηνύσεις που δήθεν δεν επιτρέπουν να φύγουν τα ζώα αυτά στο εξωτερικό για να υιοθετηθούν, όταν το κάνουν αυτό έναντι αδράς αμοιβής και δίχως να θέλουν να μάθουν στη συνέχεια και πολλά-πολλά για την κατάληξη του ζώου, ενώ οι στις περίφημες αυτές «στέγες φιλοξενίας» που διατηρούν σε συνεργασία με δήμους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα ζώα αυτά υποφέρουν, στοιβαγμένα και κάτω από τραγικές συνθήκες, μέχρι να καταλήξουν ...να πάρουν την προαναφερόμενη διαδρομή.