Σε Γη της Επαγγελίας των... εργοδοτών και όχι των εργαζομένων, που αναζητούν μακριά από την πατρίδα τους ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, τείνει να εξελιχθεί η Γερμανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle που ρίχνει φως στη «σκλαβιά» την οποία συχνά υπομένουν οι νέοι (ιδίως επαγγελματίες του χώρου της Υγείας) από χώρες της νότιας Ευρώπης. Η ελπίδα που προσφέρει η Γερμανία στα «καραβάνια» Ελλήνων νοσηλευτών, καθώς και Ισπανών και Πορτογάλων, για ένα λαμπρό εργασιακό μέλλον διαψεύδεται πολλές φορές από αδιαφανή συμβόλαια, με ρήτρες και ψιλά γράμματα, που κρατούν ομήρους τους εργαζομένους!
Αγγελος Σκορδάς
dimokratianews.gr
Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η περίπτωση της 23χρονης νοσοκόμας Μαρία Σάντσες από τη Μαδρίτη. Φτάνοντας στη Γερμανία μπορεί να ξέφυγε από την ανεργία, πιάνοντας δουλειά σε ιδιωτική εταιρία νοσηλευτικού προσωπικού, ωστόσο οι... αστερίσκοι στο συμβόλαιό της την κρατούν αιχμάλωτη σε μια θέση που τελικά δεν την ικανοποιεί, ενώ για να απαλλαγεί από αυτή καλείται να πληρώσει 6.600 ευρώ! «Το συμβόλαιο είναι πολύ γενικό, δεν ξεκαθαρίζει τις επιμέρους περιπτώσεις» εξηγεί η ίδια, με τον γραμματέα του συνδικάτου παροχής υπηρεσιών Ver.di Κάλε Κούνκελ να προσθέτει ότι έχει χειριστεί περισσότερες από 100 αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων, Ισπανών και Πορτογάλων.
«Με τέτοιους τρόπους οι εργαζόμενοι εξαρτώνται ντε φάκτο από τον εργοδότη τους υπό την απειλή χρεών. Πρόκειται για συμβόλαια εντελώς αδιαφανή» λέει ο κ. Κούνκελ.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται το παράδειγμα της Εταιρίας Εντατικής Ιατρικής (GIP), που δεν έχει εποπτικό συμβούλιο και δεν υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοί της αμείβονται με 9,50 ευρώ την ώρα, τη στιγμή που στο δημόσιο οι απολαβές των νοσηλευτών είναι 30%-40% υψηλότερες, ενώ σε περίπτωση ασθενείας ή διακοπών το ποσό πέφτει. «Οι συνάδελφοι διαπιστώνουν, όταν έρχονται στη Γερμανία, ότι μπορεί να έχουν θέση εργασίας, αλλά πληρώνονται πολύ πιο κάτω από όσο θα μπορούσαν να κερδίσουν, αλλά δεν μπορούν να βγουν από τα συμβόλαιά τους. Είναι κλοπή του ανθρώπινου δυναμικού» καταλήγει ο κ. Κούνκελ.
Αγγελος Σκορδάς
dimokratianews.gr