Δεν λέει να εκτονωθεί η κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο αφού η ένταση που επικρατεί στο βόρειο τμήμα της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας δεν δείχνει σημάδια μείωσης, αντιθέτως επιμένει απειλώντας με περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης…
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν με εκατοντάδες Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. (φωτο: εικονες απο τον πολεμο του (1992-1995)
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κινήθηκαν τη νύχτα με σκοπό να ανοίξουν συνοριακή διάβαση με τη Σερβία η οποία παρέμενε κλειστή, αποτρέποντας την ανάληψη του ελέγχου από τις δυνάμεις ασφαλείας των Αλβανών.
Στο σημείο έσπευσαν εκατοντάδες Σέρβοι οι οποίοι κινητοποιήθηκαν μέσω σειρήνας (!) η οποία ήχησε καλώντας τους να υπερασπίσουν τον έλεγχο της συνοριακής διάβασης… Οι Σέρβοι κατόρθωσαν να απωθήσουν Ούγγρους και Πορτογάλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην πόλη Ζβετσάν, οι οποίοι είχαν φθάσει στην περιοχή της συνοριακής διάβασης πεζοί.
Κάποιες πληροφορίες μάλιστα μιλούν και για ανταλλαγή πυροβολισμών στη Μιτροβίτσα, πιθανότατα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει επισήμως αντιδράσει με την έκδοση κάποιας ενημέρωσης για το τι ακριβώς συνέβη.
Η μόνη – ολίγον γελοία – αντίδραση που υπήρξε μέχρι στιγμής είναι η έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Σερβία να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος στην περιοχή, με επωδό τη μόνιμη απειλή ότι δεν θα της δώσουν τελικά το καθεστώς υπό ένταξη χώρας…
Είκοσι ένας συνολικά στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινή επιχείρηση, με στόχο την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στην περιοχή Ντούντιν Κρς. Στοιχεία για τον αριθμό των Σέρβων που τραυματίστηκαν δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά πολλοί πολίτες ζήτησαν ιατρική βοήθεια, καθώς οι στρατιώτες της KFOR έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους Σέρβους.
Ο πρόεδρος του δήμου Ζβέτσαν, Ντράγκισα Μίλοβιτς, κατηγόρησε την KFOR ότι δε σέβεται τη συμφωνία με τους Σέρβους του Κοσόβου. Ο Μίλοβιτς τόνισε ότι, χθες, σε συνάντηση με την KFOR στο Ζβέτσαν, συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. «Αυτό που συμφωνήσαμε με το διοικητή της KFOR δεν τηρήθηκε. Δεν ήταν ανάγκη να προχωρήσουν σε βίαιη απομάκρυνση του οδοφράγματος, καθώς μπορούσαν να περάσουν ελεύθερα», είπε ο κ. Μίλοβιτς και υποστήριξε ότι ήταν μία ακόμη πρόκληση.