«Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι, ότι εάν περιορισθούν οι χειροτονίες, περιορίζεται η δυνατότητα διακονίας του λαού», αναφέρει μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο σημείωμα προς του Ιερείς της Επαρχίας του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.
Ο δυναμικός Ιεράρχης κ. Νικόλαος σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το πλοίο της Εκκλησίας είναι μέσον της θαλάσσης βασανιζόμενον υπό των κυμάτων, διότι είναι εναντίος ο άνεμος».
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αναφέρει:
Έχετε πληροφορηθεί την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον περιορισμό των Δημοσίων Υπαλλήλων εις τους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Εκκλησιαστικοί λειτουργοί.
Με σκοπό τον περιορισμό των Δημοσίων δαπανών εφαρμόζεται το μέτρο ένας προς πέντε, δηλαδή σε πέντε συνταξιοδοτουμένους διορίζεται ένας.
Εάν το μέτρο αυτό στην παρούσα μεγάλη οικονομική κρίση είναι λογικό για τους υπεραρίθμους Δημοσίους υπαλλήλους, για τον εφημεριακό κλήρο είναι άδικο και άνισο, διότι ο αριθμός των εφημερίων μας είναι κάτω του κανονικού και επιπλέον υπάρχει και η μεγάλη έλλειψη των ιερατικών κλίσεων.
Ήδη στην Μητρόπολη μας έχουμε πενήντα (50) κενές εφημεριακές θέσεις στα χωριά μας και ακόμη άλλες στις πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες εκεί που υπήρχαν προ δεκαετίας τρεις εφημέριοι, τώρα υπάρχει ένας με ποίμνιο 3.000 και 5.000.
Ακόμη κάτι που χειροτερεύει την κατάσταση είναι και η καλλιεργηθείσα ανασφάλεια μεταξύ των εφημερίων δια την συνταξιοδότηση και το εφάπαξ.
Έτσι σπεύδουν καθημερινώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις και υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι σήμερα 72 συνταξιούχους κληρικούς και ακόμη 15 έτοιμους να αποχωρήσουν.
Σας ενημερώνω δι’ όλα αυτά, διότι όλοι εμείς καλούμεθα να αντιμετωπίσωμε την δύσκολη κατάσταση και να καλύψωμε τις ανάγκες των απορφανισθέντων ενοριών.
Η έκτακτη Ιεραρχία της 17ης Ιανουαρίου τ.ε. απεφάσισε να ζητήσει από την Κυβέρνηση τον διορισμό 300 εφημερίων δια το έτος 2011 για ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος με δικαία κατανομή των θέσεων στις Ιερές Μητροπόλεις.
Θα είναι όμως ο περιορισμός για ένα, δύο η και τρία χρόνια η θα πάει εις μάκρος αυτή η κατάσταση;
Εάν μείνουν τα χωριά μας χωρίς ιερέα, τότε να είμαστε έτοιμοι να βάλωμε ταφόπλακα στο Ελληνικό χωριό. Μη γένοιτο όμως.
Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι, ότι εάν περιορισθούν οι χειροτονίες, περιορίζεται η δυνατότητα διακονίας του λαού. Η αποστολή του Εφημερίου του χωριού δεν είναι μόνο λειτουργική.
Ο παπάς του χωριού είναι ο προμηθευτής, ο ταχυδρόμος, ο μεταφορέας των ενοριτών, είναι η ζωή του χωριού και η παρηγοριά των κατοίκων.
Αυτά που καλά γνωρίζετε όλοι εσείς, αγνοούν δυστυχώς οι αποφασίζοντες του Κέντρου των Αθηνών.
Αγαπητοί μου Ιερείς.
Εισερχόμεθα σε περίοδο μεγάλων δυσκολιών και παντοειδών πιέσεων. Εμείς πρέπει να μείνουμε επί των επάλξεων.
Γνωρίζω, ότι επωμίζεσθε όλες τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες των ενοριακών κενών και ότι ο κόπος σας είναι καθημερινός και μεγάλος.
Σας παρακαλώ επιδείξατε υπομονή και κατανόηση και αντιληφθείτε, ότι η προσφορά σας υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες είναι μεγάλη και αναγκαία.
Τα προβλήματα της ιερατικής διακονίας παρουσιάσαμε λεπτομερώς ενώπιον της Ιεραρχίας σε εισήγησή μας, η οποία έτυχε γενικής επικροτήσεως.
Σας υπόσχομαι, ότι δεν θα παύσω να ενοχλώ τους αρμοδίους για την στήριξη των δικαίων αιτημάτων σας, διότι πιστεύω, ότι ο εφημέριος της πόλεως η του χωριού είναι κεντρικός μοχλός της προόδου και της υποστάσεως της Ελληνικής κοινωνίας.
Το πλοίο της Εκκλησίας είναι μέσον της θαλάσσης βασανιζόμενον υπό των κυμάτων, διότι είναι εναντίος ο άνεμος.Μη λησμονείτε όμως εκείνο που λέγει ο Προφητάναξ Δαβίδ «Σύ δε Κύριε αντιλήπτωρ μου ει, δόξα μου και υψών την κεφαλήν μου» (Ψαλμ. 3).
Σας εύχομαι να έχετε την δύναμη και την Χάρη του Κυρίου μας Ιησού και στην ζωή σας και στην Ιερατική διακονία σας.