Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Το φαρμακείο της φύσης: Αυτά τα βότανα σας βοηθούν κατά του γήρατος, της κόπωσης και του καρκίνου!

Οι σωστές επιλογές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Εξάλλου, μόνο στο «οπλοστάσιο της φύσης» μπορούμε να προμηθευτούμε συστατικά κατά του γήρατος, της κόπωσης και του καρκίνου.
Ταυτόχρονα με το σημερινό τρόπο ζωής και διατροφής είμαστε εγκλωβισμένοι. Υποχρεωνόμαστε να παίρνουμε μικρότερες ποσότητες τροφών, λόγω θερμίδων και παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα χρειαζόμαστε περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω έντασης στην εργασία, νέφους της μεγαλούπολης, έλλειψης ύπνου.
 
Συγχρόνως, δεχόμαστε την «κλοπή» των αντιοξειδωτικών ουσιών από τις τροφές, αφού τις ραφινάρουμε και τις συντηρούμε. Αρα, η προσεχτική επιλογή των τροφών είναι άμεσης και κυρίαρχης σημασίας. Οι φυτικές τροφές κυρίως περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε μικρότερες ποσότητες αυτές είναι διασκορπισμένες στο γάλα, στα ψάρια και στο κοτόπουλο. Ελάχιστες έχουμε στο κόκκινο κρέας.
Ιδού:
Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη της ομορφιάς και της καρδιάς προστατεύει από τις ρυτίδες, το έμφραγμα, την εγκεφαλική άνοια. Υπάρχει στο ελαιόλαδο (το μυστικό της μακροβιότητας των Ελλήνων), στα καρύδια, στο μαύρο ψωμί και στα βαθυπράσινα λαχανικά (μπρόκολα, βλίτα). Τα ζωικά λίπη έχουν ελάχιστη. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή, αλλά αγαπά τα φυτικά λάδια.
Βιταμίνη C: Η βασίλισσα των βιταμινών. Αν και πρωταρχικής σημασίας, από παραξενιά της φύσης δεν αποθηκεύεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στον οργανισμό. Η καθημερινή λήψη της είναι απαραίτητη. Υπάρχει σε όλα τα φρέσκα φυτικά τρόφιμα. Κυρίως στα ακτινίδια, τις πράσινες πιπεριές, τις φράουλες και τα πορτοκάλια. Από τα λαχανικά, μπρόκολα, ντομάτες και πατάτες είναι γεμάτα.
Καροτινοειδή. Πηγή δύναμης του κυττάρου. Είναι μια μεγάλη ομάδα ουσιών (πάνω από 4.000), αν και η αντιοξειδωτική δράση δεν χαρακτηρίζει όλη την ομάδα. Υπάρχουν κυρίως στα χρυσοκίτρινα φρούτα (πορτοκάλια, πεπόνι, βερίκοκα), αλλά και στα φρούτα ή λαχανικά με κοκκινωπή απόχρωση (καρπούζι, ντομάτα).
Στη μεγάλη οικογένεια των καροτινοειδών υπάγονται η λικοπίνη και η λουτεϊνη. Η λικοπίνη έκανε τις ντομάτες σε σάλτσα ή ψημένες πάνω στην πίτσα, την πιο αγαπημένη τροφή των αντρών που φοβούνται τον καρκίνο του προστάτη. Η λουτεϊνη που υπάρχει και στο σπανάκι, εγγυάται καλή όραση μέχρι τα βαθιά γεράματα. Επειδή η (φυσιολογική) γεροντική αμφιβληστροειδοπάθεια προλαμβάνεται με τη λουτεϊνη.
Πολυφαινόλες: Ασπίδα στον δράκο του καρκίνου. Το λάχανο και το κουνουπίδι, τα μπρόκολα και τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με τα ψάρια, λίγο κόκκινο κρασί και πράσινο τσάι, συνιστούν το καθημερινό μενού των Αμερικανών γιατρών. Οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού αποδίδονται στις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή. Οι απλές αυτές φθηνές φυτικές τροφές περιέχουν και σουλφοραφάνες. Ουσία που διεγείρει και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα των ανθρωπίνων κυττάρων, προκαλώντας συνεργική δράση.
Βιοφλαβονοειδή: Υπόσχονται νιάτα. Πρωταγωνιστές εδώ και η κουερσετίνη, η εσπρίδινη και η ρουτίνη. Υπάρχουν στις φυτικές τροφές μαζί με τη βιταμίνη C. Αυτή στο χυμό, εκείνες στη φλούδα. Όταν ο οργανισμός τις βρίσκει όλες μαζί αυξάνει την απορρόφησή τους. Αυτός ξέρει. Όλες μαζί τον θωρακίζουν μπροστά στο χρόνο. Αυτές είναι «πολύχρωμες», βρίσκονται στο πράσινο τσάι, στη φλούδα των σταφυλιών, στα μπλε δαμάσκηνα. Έτσι αποκαλύπτεται γιατί και πως η φύση χρησιμοποιεί τα αντιοξειδωτικά. Όταν θέλει να «ντύσει» με αντηλιακή προστασία τα φυτά της, τότε χρησιμοποιεί χρώματα και τα βάζει στο φλοιό τους. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα φυτά τα προστατεύουν από την καταστροφική ηλιακή ακτινοβολία. Η φύση προστατεύει όλα τα «παιδιά» της από το πρόωρο γήρας.
Φυλλικό οξύ -η πράσινη δύναμη: Είναι τόσο διαδεδομένο (και φθηνό), ώστε οι άνθρωποι ξέχασαν ότι είναι το «καλύτερο» φάρμακο. Είναι βιταμίνη της ομάδας Β. Το φυλλικό οξύ σώζει το αγέννητο παιδί από τη δισχιδή ράχη, πάθηση που θα το έκανε σεξουαλικά δυσλειτουργικό και χωλό. Προστατεύει τον καρδιοπαθή από την ομοκυστεϊνη. Επίσης, εμποδίζει τον καρκίνο να εξελιχθεί. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλημμυρισμένα με φυλλικό οξύ (αυτά του χάρισαν και το όνομά του). Φυλλικό οξύ προστίθεται δια νόμου πλέον στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο ψωμί, ώστε να μην προκύπτει εύκολα έλλειψη στην έγκυο γυναίκα.
Σελήνιο: Το αντιγηραντικό. Ψάρια, θαλασσινά, όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, το γάλα και οι ξηροί καρποί περιέχουν σελήνιο. Η αντιγηραντική και η αντικαρκινική δράση του όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο) πολλαπλασιάζεται. Πάρτε την «καλή» σας για σαλάτα, σαρδέλες και κρασάκι στην παραλία. Είναι η απάντηση της φύσης στο Viagra.
Ψευδάργυρος: Καλύτερος και από χρυσάφι. Αποτελεί βασικό στοιχείο σε περισσότερα από 80 αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού. Η έλλειψή του προκαλεί ολιγοσπερμία στον άντρα. Τριχόπτωση στη γυναίκα (και τον άντρα). Πρόωρη γήρανση στον παππού και την γιαγιά. Μειωμένη ανάπτυξη στο παιδί. Γυναίκες σε εγκυμοσύνη έχουν ανάγκη από σημαντική ποσότητα ψευδάργυρου. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα μανιτάρια αλλά και όλα τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν ψευδάργυρο. Το ασπράδι του αβγού, το άσπρο μέρος (στήθος) κοτόπουλου, το λευκό ψάρι και το γάλα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.
Τα Ωμέγα 3 (ιχθυέλαια): Ο σολομός, ο τόνος, οι ρέγκες και ο μπακαλιάρος, έκαναν την ιατρική να μάθει ότι οι Εσκιμώοι έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια, υψηλή καλή χοληστερίνη και σπάνια εμφανίζουν έμφραγμα. Τα αντίστοιχα ψάρια στις δικές μας θάλασσες είναι τσιπούρα, φαγκρί, μπαρμπούνι, σαρδέλες. Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι πλούσιοι σε «λάδια Ωμέγα3». Αυτά δεν έχουν «βιοχημική συγγένεια» με τα λίπη που αποθηκεύει ο άνθρωπος στην κοιλιά ή τους γλουτούς.
Τα Ω3 προστατεύουν από κάθε είδους αγγειοπάθεια. Από εμφράγματα μέχρι υπέρταση. Άλλοι τα συνιστούν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της οστεοαρθρίτιδας και της ψωρίασης. Για να χτυπάει η καρδιά ή να «κινηθεί» ο εγκέφαλος χρειάζονται Ω3. Αυτά βρίσκονται στα θαλασσινά αλλά και στα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα σύκα με καρύδια.
Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενορχηστρωμένα. Ίσως έχετε ακούσει ότι οι Σουηδοί καπνιστές που πήραν β-καροτίνη παρουσίασαν περισσότερους καρκίνους από καπνιστές που δεν έπαιρναν. Οι Αμερικανοί γιατροί που έπαιρναν κάποιο αντιοξειδωτικό είχαν εμφράγματα όσο άλλοι που δεν έπαιρναν. Αυτό είναι αλήθεια. Το λάθος είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος ξεχνά ότι η φύση δεν πουλά τα αντιοξειδωτικά στα φαρμακεία, αλλά στις λαϊκές αγορές!
Η ευεργετική δράση των αντιοξειδωτικών είναι πλήρως εξασφαλισμένη και μοναδικής αξίας όταν η «ομάδα παίζει σε πλήρη σύνθεση». Μόνο έτσι λειτουργούν όλες οι εντολές της φύσης. Στην ομάδα δεν ξεχωρίζει μια «βεντέτα». Οι παίχτες αλληλοσυμπληρώνονται. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η συνδυασμένη κατανάλωση σουλφοράφανης και σεληνίου, είναι 13 φορές ισχυρότερη στην καταπολέμηση του καρκίνου από ό,τι η ξεχωριστή κατανάλωση των δύο αυτών συστατικών. Σελήνιο έχουν τα καρύδια, μανιτάρια, ηλιόσποροι, ψάρια, πουλερικά. Σουλφοράφανη έχουν μπρόκολα, λάχανο, κουνουπίδι, βλίτα, νεροκάρδαμο.
Με απλά λόγια: η σωστή σαλάτα έχει χρώμα «εμπριμέ». Μικρές ποσότητες από πολλά διαφορετικά λαχανικά. Τα καλύτερα φάρμακα (οι φυσικές τροφές) με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία, συνταγογραφημένα από τον σοφότερο γιατρό του πλανήτη (τη φύση), βρίσκονται στον μανάβη. Εμείς αλλάξαμε τη ζωή μας. Όχι όμως και η φύση τις απόψεις της για εμάς.