Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελβετία γίνεται τροχοπέδη στον εξισλαμισμό της Ευρώπης. Η κόντρα συνεχίζεται.


Ο φραστικός πόλεμος μετά την απόφαση της Ελβετίας να απαγορεύσει την ανέγερση νέων μιναρέδων σε τεμένη στη χώρα κλιμακώθηκε χθες Τρίτη στην διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όταν ένας μελετητής του Ισλάμ επιτέθηκε σε έναν από τους βασικότερους υποστηρικτές του σχετικού δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντάς "νέο Χίτλερ της Ευρώπης".
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης στο Λονδίνο Αζάμ αλ Ταμίμι προέβη στην δήλωση αυτή στην διάρκεια εκπομπής του δικτύου al Jazeera, αναφερόμενος στον Ελβετό βουλευτή Όσκαρ Φράισινγκερ.
"Ο Φράισινγκερ αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Ελβετίας", είπε ο Ταμίμι.
Ο Φράισινγκερ, μέλος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ελβετίας (SVP), το οποίο κάλεσε να διοργανωθεί το δημοψήφισμα, μίλησε επίσης στην εκπομπή. Υποστήριξε ότι η απαγόρευση αποτελεί "απολύτως δημοκρατική απόφαση" και αντίθετα με το δημοψήφισμα στην Ελβετία ο Χίτλερ "δεν επέτρεπε στο λαό να ψηφίσει".
Ακόμα, ο Φράισινγκερ αντέτεινε ότι στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύεται η ανέγερση Χριστιανικών εκκλησιών.

Ο Ταμίμι εξήρε τους Ελβετούς θρησκευτικούς
 ηγέτες οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση. Κάλεσε το λαό της Ελβετίας να προστατεύσει τη φήμη της "όμορφης, ελεύθερης χώρας του" αποτρέποντας την απαγόρευση.
Την 29η Νοεμβρίου, πάνω από το 57% των Ελβετών ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα. Η ψηφοφορία πυροδότησε εκ νέου παθιασμένες αντιδικίες σχετικά με τη σχέση Ευρώπης-Ισλαμικών χωρών, το ρόλο του Ισλάμ στην Ελβετική κοινωνία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με μεγάλους πληθυσμούς μουσουλμάνων μεταναστών, αλλά και σχετικά με την ξενοφοβία.
www.kathimerini.gr