Βρετανοί βετεράνοι στρατιωτικοί ίσως καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν ενόσω βρίσκονταν στην Κύπρο στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ – Διεκδικούν αποζημιώσεις για βασανιστήρια
Βρετανοί βετεράνοι στρατιωτικοί ίσως καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν ενόσω βρίσκονταν στην Κύπρο στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59,
σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής νομικών του Υπουργείου Άμυνας, Jonathan Duke-Evans.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Dailymail και στις Τimes, στρατιώτες, οι οποίοι υπηρέτησαν τον Βρετανικό στρατό στην Κύπρο, αλλά και στη Μαλαισία, πάνω από μισό αιώνα πριν, μπορεί να οδηγηθούν στο δικαστήριο, εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν το αποτρέψει.
Την αρχή για τη δικαστική διαδικασία έκαναν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, 40.000 Κενυάτες, οι οποίοι κίνησαν αγωγή στην βρετανική κυβέρνηση για κακοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στην Κένυα από το 1952 μέχρι το 1960.
Πλέον όμως βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική μάχη, στην οποία 35 αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 διεκδικούν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια, που σύμφωνα με την αγωγή τους, υπέστηκαν στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα της Κύπρου κατά της Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανοί κατακτητές έστειλαν στην αγχόνη 18 ετών παιδιά, όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες για βασανιστήρια και εκτελέσεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις τάξεις της βρετανικής αστυνομίας στην Κύπρο υπηρετούσαν και πολλοί Τουρκοκύπριοι.
Η εξέλιξη με την Κένυα, ενδεχομένως να οδηγήσει δικαστικώς νέες υποθέσεις που θα προκύψουν και από άλλες χώρες, οι οποίες ήταν υπό αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως είναι η Κύπρος και η Μαλαισία.
Λόγω του προηγούμενου που δημιουργήθηκε με την υπόθεση της Κένυα, η οποία είχε στο παρελθόν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με τον Jonathan Duke-Evans, υπάρχουν φόβοι ότι βετεράνοι στρατιώτες, που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη ηλικία και μία δικαστική διάνοιξη θα επιβάρυνε την υγεία τους, ίσως τελικά αποδειχτούν ένοχοι, αφού τα αποδεικτικά στοιχεία για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους δεν υπάρχουν πια και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει δίκαιη απόφαση.
Ήδη υπάρχει κινητοποίηση στη χώρα από τον στρατό και το Υπουργείο Άμυνας, ώστε να προστατευτούν οι βετεράνοι τους, αφού πλέον, εκτός από την Κύπρο και τη Μαλαισία,
αντιμετωπίζουν κατηγορίες και από τη Βόρεια Ιρλανδία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.