Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

150 «σκληροί» αλλοδαποί κακοποιοί, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν την κακοποιό δράση τους

Eκτός 150 «σκληροί» αλλοδαποί
Toν Μάιο του 2013 μια νεαρή φοιτήτρια από το Αγρίνιο, που έκανε διακοπές στην Κέρκυρα, είχε δεχθεί επίθεση από τον ανήλικο, τότε, Αφγανό Hussein K. Ενώ επέστρεφε από νυχτερινή έξοδο,
 ο 17χρονος –τότε– Αφγανός την είχε ρίξει σε γκρεμό από ύψος δέκα μέτρων στην προσπάθειά του να τη ληστέψει. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί τραυματισμένη στο νοσοκομείο, ενώ λίγες ώρες αργότερα αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και συλλάβει τον δράστη. Τον Φεβρουάριο του 2014, καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. Παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015 οπότε αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο να δίνει το «παρών» ανά δεκαπενθήμερο στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Δεν εμφανίστηκε ποτέ και ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, συνελήφθη για τον φόνο και τον βιασμό 19χρονης φοιτήτριας Ιατρικής στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Η υπόθεση προκάλεσε κύμα αυστηρών δημοσιευμάτων: στη Γερμανία για τη στάση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό και στην Ελλάδα για την ισχύ του ν. 4322/2015, περισσότερο γνωστού ως νόμου Παρασκευόπουλου. Η συνήγορος του Αφγανού εξάλλου, Μαρία - Ελενα Νικολοπούλου είχε διευκρινίσει ότι ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του ισχύοντος νόμου.
 Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε επικρίνει τους χειρισμούς της Ελλάδας στην υπόθεση, ενώ τα ελληνικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση επιχειρώντας να απαντήσουν στα πυρά των Γερμανών.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε ανακοινώσει την απόφαση του κόμματός του να προχωρήσει σε τροποποίηση του ισχύοντος νόμου μόλις η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση. «Βιάστηκε και σκοτώθηκε μια νεαρή κοπέλα στη Γερμανία γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν να αδειάσουν τις φυλακές παρά την αντίθεση των δικαστικών αρχών» είχε δηλώσει.
Νέο κύκλο αντιπαράθεσης για το ίδιο ακριβώς ζήτημα πυροδότησε η πρόσφατη απόπειρα ληστείας σε διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου, με δράστες σεσημασμένους αλλοδαπούς που είχαν –και αυτοί– αποφυλακιστεί χάρη στις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο 40χρονος Ρώσος ονόματι «Ιγκόρ», που συνελήφθη από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, είχε καταδικαστεί για ένοπλες ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονίας και αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2015, μόλις τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Ο 41χρονος Μολδαβός αντίστοιχα, που σκοτώθηκε πέφτοντας στο κενό στην προσπάθειά του να διαφύγει, είχε καταδικαστεί για διπλή ανθρωποκτονία στον Πειραιά και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, τον Αύγουστο του 2015.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Με ερώτηση που κατέθεσαν την Τρίτη 32 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να μάθουν πόσοι αλλοδαποί αποφυλακίστηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η απέλαση όσων αποφυλακίστηκαν.
Τα στοιχεία
Επικαλούνται μάλιστα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι σήμερα έχουν αποφυλακιστεί 150 «σκληροί» αλλοδαποί κακοποιοί, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν την κακοποιό δράση τους. Στο θέμα παρενέβησαν και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών. Το προεδρείο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κατέθεσε έγγραφη αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία επισημαίνεται ότι «ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων για σοβαρά αδικήματα έχει ευεργετηθεί από τις διατάξεις του νόμου, δίχως να έχει καταστεί σαφές εάν η έκτιση της ποινής τους συνετέλεσε στην πραγματική και ουσιώδη συμμόρφωσή τους».
Στην πολυσέλιδη αναφορά τους, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται λεπτομερώς σε τρεις ακόμα ενδεικτικές υποθέσεις «πρόωρων» αποφυλακίσεων, με πιο χαρακτηριστική αυτή του βασανισμού και δολοφονίας του 67χρονου εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα, τον Αύγουστο του 2015. Ως δράστες της δολοφονίας που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη είχαν συλληφθεί εννέα Γεωργιανοί υπήκοοι. Οι πέντε από αυτούς (ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας) είχαν δει την «έξοδο» των φυλακών μερικές εβδομάδες νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούν: η πρώτη τον φόνο –τον Σεπτέμβριο του 2015– ενός 27χρονου κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης από Γεωργιανό που είχε ένα μήνα νωρίτερα αφεθεί ελεύθερος με τις διατάξεις του «επίμαχου» νόμου. Η δεύτερη περίπτωση αφορά την πρόσφατη σύλληψη για διακίνηση ναρκωτικών ενός σκληρού Αλβανού κακοποιού, που και αυτός είχε αποφυλακιστεί χάρη στις διατάξεις του νόμου 4322.
Στο θέμα, πάντως, παρενέβη στη διάρκεια της εβδομάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, προαναγγέλλοντας τροποποίηση του νόμου. Συνομιλητές, πάντως, του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου διευκρινίζουν ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά στον νόμο (σε σύγκριση με αυτόν του προκατόχου του Χαρ. Αθανασίου) είναι ότι επέτρεψε την αποφυλάκιση 600 περίπου αλλοδαπών, που ενώ είχαν εκτίσει την ποινή τους, παρέμεναν υπό κράτηση λόγω αδυναμίας απέλασής τους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του νόμου ήταν επιτακτική λόγω του υπερπληθυσμού των φυλακών, καθώς και ότι από την ψήφισή του μέχρι σήμερα ο συνολικός πληθυσμός των φυλακών μειώθηκε κατά 2.000 άτομα.