Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ισραήλ: «Η χρήση κάνναβης δεν είναι έγκλημα»

Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας σχολίασε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει με κλειστά τα μάτια μπροστά στις παγκόσμιες αλλαγές αναφορικά με την χρήση και τη δράση της κάνναβης
Οι πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται πως συμφώνησαν πως η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται εγκληματική ενέργεια.



Μάλιστα, όσοι πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση μαριχουάνας δημόσια θα τιμωρούνται με το πρόστιμο των 250 δολαρίων, χωρίς ωστόσο να διώκονται ποινικά. Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί για δεύτερη φορά, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο 500 δολαρίων, ενώ μετά από μια πιθανή τρίτη σύλληψη ο ένοχος θα πρέπει να περάσει από μια περίοδο απεξάρτησης, εκπαίδευσης, ενώ θα ανασταλεί προσωρινά και η ισχύς του διπλώματος οδήγησης του. Στο ενδεχόμενο τέταρτης σύλληψης για τον ίδιο λόγο, ο ένοχος θα διωχθεί ποινικά, ενώ θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο φυλάκισης.



Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Ayelet Shaked σχολίασε επί του θέματος: «Είτε κάποιος υποστηρίζει την χρήση κάνναβης, είτε είναι ενάντιος, είναι λάθος να δικάζονται οι χρήστες της ως εγκληματίες», ενώ συμπλήρωσε πως: «Το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει με κλειστά τα μάτια μπροστά στις παγκόσμιες αλλαγές αναφορικά με την χρήση και τη δράση της κάνναβης».



Περισσότερες από είκοσι χώρες παγκοσμίως έχουν προχωρήσει σε αλλαγές της νομοθεσίας τους αναφορικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Κάποιες χώρες, ωστόσο, όπως η Ολλανδία, το Μεξικό, η Τσεχία, η Κόστα Ρίκα και η Πορτογαλία έχουν νομιμοποιήσει την μαριχουάνα στα πλαίσια της μάχης κατά του εθισμού σε διάφορες ουσίες.