Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Σε μόνιμο συναγερμό το ΥΕΘΑ

Εκτακτη συνάντηση του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου με τον Κύπριο ομόλογο του Χ.Φωκαΐδη υπό τη σκιά του Barbaros (βίντεο)
Eπιβεβαιώνονται οι διαρροές που ξεκίνησαν από το ελληνικό ΥΠΑΜ πριν λίγες ημέρες για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατας της Κύπρου τον Ιούνιο, και ότι όλα θα ξεκινήσουν από τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο.
Στην άτυπη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Π.Καμμένος με τον Κύπριο ομόλογο του Χ.Φωκαίδη συζήτηθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για τις κινήσεις της Άγκυρας ειδικά τώρα η Τουρκία προχωρά σε νέο γύρο ερευνών για φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα στα πλαίσια αυτής της απόφασης, το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά επιστρέφει στα περίχωρα της Κύπρου.
Δεν είναι, δε, μόνο το φυσικό αέριο, που παραμένει ο πρωταρχικός στόχος, καθώς υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις για ενδεχόμενη ύπαρξη και πετρελαίου.  Είναι γνωστό άλλωστε το πόσο επιθυμούν οι Τούρκοι να απεξαρτηθούν απο το ρωσικό αέριο και δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον της για την εισαγωγή τόσο ισραηλινού όσο και κυπριακού αερίου.
Οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ενδεχομένως να είναι τεράστιες και να συγκρίνονται με το παραπλήσιο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου, σύμφωνα με νέα ανάλυση της IHS Markit, όπου επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις προοπτικές που διαφαίνονται για τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Υπάρχουν δηλαδή σοβαροί λόγοι όπου η Άγκυρα διάλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προκαλέσει μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Λευκωσία συνάπτει συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς στα τεμάχια «10», «8» «6», και «11»
 
Στο πλαίσιο αυτό –επισημαίνεται σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύει το περιοδικό World Oil– η ανακοίνωση της Total ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις το 2017 στο οικόπεδο 11 επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και τη γεωλογία της. «Η επιτυχία του Ζορ ενθάρρυνε σαφώς την ηγεσία της Total να επανεξετάσει τις προοπτικές του οικοπέδου 11, δεδομένου ότι εφάπτεται του αιγυπτιακού οικοπέδου Σορούκ όπου βρίσκεται το Ζορ της EΝΙ» δήλωσε ο Γκράχαμ Μπλις, ανώτερος διευθυντής έρευνας της IHS Markit και ο κύριος συγγραφέας σειράς αναλύσεων για τον ενεργειακό ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Η υπηρεσία Basin Insights της IHS Markit, όπως και η Critical Wells Insight Series, περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται έντονα για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες αυτού του οικοπέδου και τα αποτελέσματα της έρευνας της Total στη διάρκεια αυτού του χρόνου.
 
Η IHS Markit πιστεύει ότι αυτή θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες γεωτρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017 και θα επηρεάσει σημαντικά την προοπτική ανάπτυξης ανάλογων δράσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Είναι η πρώτη φορά στην περιοχή που η προσοχή εστιάζεται σε κοίτασμα από άνθρακα και όχι άμμο. «Το ανθρακικό κοίτασμα του Ζορ είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας», τόνισε ο Μπλις και «ως εκ τούτου, θα επιτρέψει την πιθανή εξόρυξη χρησιμοποιώντας έναν ελάχιστο αριθμό πηγαδιών και άρα τη δραστική μείωση του κόστους του έργου. Το Ζορ είναι μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές ανακαλύψεις αερίου των τελευταίων ετών καθώς, σύμφωνα με την ΕΝΙ, περιλαμβάνει 32 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ξηρού αερίου, από τα οποία εκτιμάται ότι 20 τρισ. είναι ανακτήσιμα. Είναι δε εξαιρετικής ποιότητας».
 
«Αν το ανθρακικό Ζορ εκτείνεται προς βορρά, στο οικόπεδο 11 της Total, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια σημαντική ανακάλυψη εκεί η οποία θα επηρεάσει σημαντικά την περιοχή», τόνισε ο Μπλις και προσέθεσε ότι «ένα σημαντικό εύρημα θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού με τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου της Αιγύπτου και στο πλαίσιο του περίπλοκου παζλ ζήτησης και προσφοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία».
 
Η έρευνα IHS Markit κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω της κατασκευής αγωγού από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα είναι δυνητικά εμπορικά βιώσιμες. Το ανταγωνιστικό τοπίο της περιοχής έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει εν αναμονή των προοπτικών που διαφαίνονται, αναφέρει η έκθεση IHS Markit. Τον Νοέμβριο του 2016 η BP αγόρασε από την ΕΝΙ ποσοστό συμμετοχής 10% στο οικόπεδο Σορούκ (συμπεριλαμβανομένου του Ζορ), με την επιλογή να αποκτήσει ένα επιπλέον 5%.
 
Τον Δεκέμβριο του 2016 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην Κύπρο επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τις αυξανόμενες προοπτικές ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η World Oil, και παραθέτει τα ονόματα των ενεργειακών κολοσσών που εμπλέκονται: Total, ExxonMobil, EΝΙ, Shell, BP. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του αερίου, αν και υπάρχουν μια σειρά από επιλογές, ο Μπλις ανέφερε ότι η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η εξαγωγή προς την Αίγυπτο για την κάλυψη της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης.
 
Ο ανώτερος διευθυντής έρευνας της IHS Markit σημείωσε επίσης ότι «μια νέα, σημαντική ανακάλυψη αερίου θα παράσχει πρόσθετες επιλογές στην Κύπρο για να εμπορευματοποιήσει το αέριο στο οικόπεδο Αφροδίτη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στις υποδομές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πολλαπλές ανακαλύψεις». Προσέθεσε ότι, από τεχνική άποψη, η Κύπρος θα μπορούσε να εξαγάγει όσο αέριο βρίσκει προς την Τουρκία, αν και εκτίμησε ότι με δεδομένη τη διαίρεση του νησιού, αυτό είναι προς το παρόν απίθανο.
 
Ο Γκράχαμ Μπλις τονίζει ότι «η ανακάλυψη περισσότερου φυσικού αερίου στην Κύπρο, σε συνδυασμό με το ρίσκο που συνεπάγεται η διασύνδεση Κύπρου - Τουρκίας, ευνοεί τη μετεξέλιξη της Αιγύπτου σε περιφερειακό κόμβο εμπορευματοποίησης αερίου για όλη την Ανατολική Μεσόγειο». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ανάλογα με την έκβαση του προγράμματος γεωτρήσεων της Total στο οικόπεδο 11, «το 2017 θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σημαντική χρονιά για την περιοχή»
 
Να σημειωθεί ότι, μέσα στις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλεί διαρκώς επεισόδια στο Αιγαίο είναι και η νέα NAVTEX που εξέδωσε και  ενημερώνει για ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου! 
 
Στην περιοχή αναμένεται να πλεύσει και το ερευνητικό σκάφο ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ!
 
Η NAVTEX κάνει λόγο για άσκησή αύριο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
 
TURNHOS N/W        : 292/17
MEDITERRANEAN SEA
NAVAL TRAINING, ON 10 MAR 17 FROM 0500Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.18 N – 029 07.78 E (SHORE)
36 28.53 N – 028 46.43 E
36 19.93 N – 028 43.77 E
36 08.93 N – 029 18.97 E
36 14.87 N – 029 18.97 E (SHORE)
CAUTION ADVISED.