Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ακόμα και η άσπρη εξωλέμβια,σε μια τόσο ''κρίσιμη'' κατα τα άλλα επιχείρηση των Τούρκων αποκαλύπτει το φιάσκο των Ιμίων(ΦΩΤΟ)


Οι τραγικοί χειρισμοί  την ώρα που η Ουάσιγκτον ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την Αγκυρα
Στο πρώτο μέρος της παράθεσης ντοκουμέντων για τη μοιραία «νύχτα των Ιμίων» είχαμε αναφερθεί σε όσα -εξαιρετικά ενδιαφέροντα- προηγήθηκαν της 30ής Ιανουαρίου 1996 και στη σύσκεψη που συγκάλεσε για το βράδυ εκείνης της μέρας ο Κώστας Σημίτης
στο γραφείο του στη Βουλή (!), όταν η κρίση κορυφωνόταν.
Γύρω στις 10 το βράδυ, φεύγοντας από το Πεντάγωνο για τη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης δέχτηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος του εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ουάσινγκτον για την «επικίνδυνη κλιμάκωση», όπως χαρακτηριστικά του είπε.
Ο κ. Αρσένης τού απάντησε ότι η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη γι' αυτή την κλιμάκωση και λειτουργεί μόνο «αντισταθμιστικά».
Τότε, για πρώτη φορά, ο Αμερικανός υπουργός τού πρότεινε «να πω στους Τούρκους να αρχίσουν να αποχωρούν και να αποχωρήσετε κι εσείς».
«Πάω σε κυβερνητική σύσκεψη» του απάντησε ο Ελληνας υπουργός.
 
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλη εκείνη τη δραματική νύχτα η Ουάσινγκτον «έκανε παιχνίδι», ενώ η Ευρώπη -κυριολεκτικά- κοιμόταν, απουσίαζε εντελώς από κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση, αν και η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε.!
Και αυτό ερμηνεύει πολλά...
Η κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή άρχισε γύρω στις 11 το βράδυ, με απουσία (υπενθυμίζουμε) του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος ήταν «χαμένος» σε τηλεοπτική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου!
Στην έναρξη της σύσκεψης ο Κ. Σημίτης ενημέρωσε ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος του είχε προτείνει «αποκλιμάκωση», δηλαδή την ταυτόχρονη αποχώρηση των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων από την επίμαχη περιοχή των Ιμίων.
«Λυπάμαι, οι Τούρκοι κάτι θα κάνουν»!
Γύρω στα μεσάνυχτα ο Γ. Αρσένης δέχτηκε το νέο τηλεφώνημα από τον Πέρι. Του ανέφερε ότι οι Τούρκοι συμφωνούν στην «αποκλιμάκωση», αλλά:
Θέτουν ως όρο την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς και της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα, «όπως έχει συζητήσει ο πρόεδρός μου με τον πρωθυπουργό σου»!
Ο Γ. Αρσένης απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την απαράδεκτη αξίωση, που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, για να λάβει την απάντηση:
«Τότε λυπάμαι, αλλά σε καμιά δυο ώρες η Τουρκία "κάτι θα κάνει"».
Αυτή η ιταμή προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΕΘΑ σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον βρισκόταν σε συνεννόηση με την Αγκυρα και ήταν ενήμερη για όσα σχεδίαζαν οι Τούρκοι και μάλιστα τα ενέκριναν!
Επίσης προκαλεί μέγιστη εντύπωση αυτό το «όπως έχει συζητήσει ο πρόεδρός μου με τον πρωθυπουργό σου» που είπε ο Πέρι στον Αρσένη. Και το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι:
Είχε εξαρχής συμφωνήσει ο Σημίτης στην αποχώρηση από τη Μεγάλη Ιμια της ελληνικής φρουράς και της σημαίας;
Σημειώνουμε και ότι τα ίδια περίπου με τον Πέρι είπε και ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου κ. Σαλικασβίλι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Γ. Αρσένη και Ν. Λυμπέρη, τον Ελληνα ομόλογό του.
Κάποια στιγμή εδέησε να αφήσει το τηλεοπτικό στούντιο (!) και να πάει στη σύσκεψη και ο Θ. Πάγκαλος.
Τους ενημέρωσε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος του είχε μεταφέρει τη γνωστή πρόταση των Αμερικανών.
Στο μεταξύ, ο Αρσένης, ανήσυχος από την «προειδοποίηση» της Ουάσινγκτον, ενημέρωσε τον υφυπουργό του Ν. Κουρή, ο οποίος παρέμενε στο Πεντάγωνο επειδή (και δικαιολογημένα) θεωρούσε μέγα λάθος ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη πραγματοποιούνταν στη Βουλή αντί στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, τη στιγμή που απειλούνταν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!
Συμφωνήθηκε μεταξύ τους:
Υψιστη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή και άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε τουρκικό χτύπημα.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή βρισκόταν μεγάλο μέρος του Στόλου μας.
Και μάλιστα όταν πολεμικά πλοία του Στόλου μας είχαν αναχωρήσει απ' τον ναύσταθμο για την επίμαχη περιοχή του Αιγαίου, όλη η Ελλάδα είχε «απολαύσει» το θέαμα σε... ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση! Δείγμα -και αυτό- της σοβαρότητας της κυβέρνησης...
«Εκαναν απόβαση στη Μικρή Ιμια»!
Γύρω στις 3 το πρωί οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημερώθηκαν ότι... «υπάρχουν πληροφορίες» (!) ότι στη Μικρή Ιμια έχουν κάνει απόβαση Τούρκοι κομάντος!
Και αυτό το έμαθαν από αμερικανική πηγή. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, από τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, η Ουάσινγκτον όχι μόνο ήταν ενήμερη, αλλά «συντόνιζε» κιόλας;
Προς διερεύνηση του αληθούς της «πληροφορίας» (!) εστάλη το μοιραίο στρατιωτικό ελικόπτερο, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, του χαμού δηλαδή στα νερά του Αιγαίου των τριών παλικαριών, των τριών ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα και τη σημαία, την ίδια ώρα που για τη σημαία στη σύσκεψη γίνονταν διάλογοι που θύμιζαν αρχαία τραγωδία...
Αυτόματα η σύσκεψη μετατράπηκε σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Ο Γ. Αρσένης επικοινώνησε ξανά με το Ν. Κουρή και του μετέφερε την εντολή:
Να αρχίσει η ενεργοποίηση του σχεδίου ανακατάληψης της Μικρής Ιμιας.
Αλλάκ ενώ το σχέδιο είχε αρχίσει να ενεργοποιείται, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.
Και αυτό με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
Εμείς μάθαμε ότι εξετάστηκαν δύο σχέδια ανακατάληψης:
1. Με δυνάμεις στρατού. Επ' αυτού ο ναύαρχος Λυμπέρης επεσήμανε ότι πριν από τις 11 το πρωί ήταν αδύνατη η μεταφορά στρατού από την Κω.
2. Με βομβαρδισμό της βραχονησίδας.
Οι συμμετέχοντες άρχισαν να συζητούν τις αντιδράσεις από ενδεχόμενο βομβαρδισμό της βραχονησίδας, αφού θεωρήθηκε βέβαιο ότι η Τουρκία θα απαντούσε.
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο ο πρωθυπουργός, ο οποίος προηγουμένως είχε επιτεθεί με σκληρότατες εκφράσεις στον Α/ΓΕΕΘΑ, εμφανίστηκε απρόθυμος σε πιθανή τέτοια ενέργεια.
Και σε αυτό επίσης το σημείο, σαν από μηχανής θεός επεμβαίνει ο Πάγκαλος, ο οποίος είχε βγει από την αίθουσα προκειμένου να μιλήσει για άλλη μια φορά με τον Χόλμπρουκ.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι όλη εκείνη τη μοιραία βραδιά συνομίλησαν:
Σημίτης - Κλίντον.
Πάγκαλος - Χόλμπρουκ.
Αρσένης - Πέρι.
Αρσένης - Σαλικασβίλι.
Λυμπέρης – Σαλικασβίλι.
«Να πούμε ότι την πήρε ο αέρας»!
Ο Θ. Πάγκαλος μεταφέρει τα εξής:
«Οι Αμερικανοί μού είπαν ότι οι Τούρκοι δέχονται να φύγουν απ' τη Μικρή Ιμια, με τον όρο να φύγει και η δική μας φρουρά απ' τη Μεγάλη Ιμια!»
Προφανώς η Ουάσινγκτον και η Αγκυρα έτσι μετέφραζαν το status quo ante, για το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη πανηγύριζε το επόμενο πρωινό, τότε που ο μοιραίος και ολίγιστος πρωθυπουργός είπε από βήματος της Βουλής το «Ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Δηλαδή γι' αυτούς το status quo ante σήμαινε απλά το no vessels, no troops, no flags, στα οποία θα επανέλθουμε.
Ωστόσο, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να συζητήσει σε αυτή την ιταμή βάση.
Ο Γ. Αρσένης, έχοντας κατά νου όσα του είχε πει ο Πέρι, ρώτησε τον Πάγκαλο:
«Βάζουν ζήτημα να φύγει και η σημαία μας;»
Κι έλαβε την απίστευτη (;) απάντηση:
«Οχι, αλλά να το δούμε μόνοι μας, μήπως φεύγοντας η φρουρά να την πάρει!»
Βέβαια οι Αμερικανοί το είχαν θέσει το ζήτημα. Τουλάχιστον σε Σημίτη και Αρσένη.
Και τότε έγιναν οι διάλογοι της ντροπής, κατά την ταπεινή μας άποψη.
Δηλαδή ο Σημίτης, απευθυνόμενος στον Λυμπέρη, να τον ρωτά, γιατί έχει τόση... ευαισθησία στο να φύγει η ελληνική σημαία από τη Μεγάλη Ιμια!
Ή ο Πάγκαλος να του ζητά «να πούμε, ναύαρχε, ότι φύσηξε αέρας και την πήρε τη σημαία απ' τη βραχονησίδα»!
Η τραγική κατάληξη ήταν αυτή που όλοι γνωρίζουμε.
Και η φρουρά έφυγε και η σημαία έφυγε.
Και η τραγική κυβέρνηση βγήκε το πρωί και πανηγύρισε.
Και το βράδυ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης (για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν μετά όσα συνέβησαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, οι Βουνάτσος και Κηπουρός).
Και στη συνεδρίαση του υπουργικού που έγινε κατά το μεσημέρι ο μόνος υπουργός ο οποίος επεσήμανε ότι όσα συνέβησαν στην ουσία οδηγούν σε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ήταν ο αείμνηστος Αναστάσιος Πεπονής...
Και σε λίγες μέρες η κυβέρνηση αποστράτευσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ν. Λυμπέρη...
Είχαν «στο περίμενε» τον αρχηγό της ΕΥΠ
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε (δείγμα κι αυτό της τραγικής εικόνας και των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης εκείνη τη νύχτα κατά την οποία γραφόταν Ιστορία!) ότι στη διάρκεια όλης της νύχτας ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, «φορτωμένος» με πολλούς φακέλους, μάταια ζητούσε να συμμετάσχει! Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το αρνήθηκε! Και η μοναδική συμμετοχή του αρχηγού της ΕΥΠ ήταν να παραδώσει κάποιους φακέλους! Κατά τα άλλα, «ξεροστάλιασε» αναμένοντας έξω από την αίθουσα της σύσκεψης!