Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Περι κατηχήσεως και Θεολογικής παιδείας κάτι που εκλείπει στην Ελλάδα.


Ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για την αλληλεπίδραση μεταξύ Εκκλησίας και κοινωνίας, Βσέβολοντ Τσάπλιν,προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος συνεχούς θεολογικής παιδείας, η οποία θα χορηγούσε γνώσεις για την θρησκεία στους ανθρώπους όλων των ηλικιών. «Το σύστημα της θεολογικής παιδείας πρέπει να είναι συνεχές και να οικοδομηθεί από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, ακόμη και περαιτέρω, να αναπτυχθεί στο μεταπτυχιακό επίπεδο σε μορφή διάφορων θεματικών μαθημάτων και σειρών διαλέξεων για ενήλικες»,- δήλωσε ο Βσέβολοντ Τσάπλιν, την Τετάρτη, στη Μόσχα, στο συνέδριο του Κρατικού Γλωσσικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, αφιερωμένο στην θρησκευτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον ιερέα, το σύστημα της θεολογικής εκπαίδευσης «από την πιο μικρή ηλικία μέχρι τη σύνταξη» είναι ο κανόνας για κάθε «σταθερή αναπτυγμένη κοινωνία» τόσο των χωρών της Δύσης όσο των πολλών ισλαμικών κρατών,που σέβεται τις δικές της πνευματικές παραδόσεις.

Ο πατέρας Βσέβολοντ πιστεύει ότι πραγματικά ισχυρές και ευημερούσες μπορούν να θεωρηθούν «χώρες, οι οποίες αγωνίζονται για τη πνευματική, θρησκευτική παράδοση, στις οποίες δεν υπάρχει θρησκευτικό κενό, οι οποίες φροντίζουν για την κατάρτιση των θρησκευτικών ηγετών και του λαού τους», και όχι τα κράτη με σημαντική οικονομία, φυσικές πηγές και τεράστια περιοχή.
"Σήμερα, στις χώρες μας, η κατάρτιση των θρησκευτικών ηγετών πρέπει να είναι ένα έργο για την κοινωνία και το κράτος. Στη μαζική θρησκευτική εκπαίδευση των πολιτών πρέπει, τουλάχιστον, να μην εμποδίζουν, αλλά να βοηθούν με κάθε τρόπο» - διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ζήτησε, επίσης, την ολοκλήρωση του συστήματος θρησκευτικής εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ(Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εκπροσώπων του κλήρου και των θρησκευτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Κοινοπολιτεία. «Έχουμε κοινή ιστορία, έναν υψηλό βαθμό ομοιότητας στην κατανόηση της θέσης της θρησκείας στην κοινωνία, και πρέπει να έχουμε ένα κοινό μέλλον" - δήλωσε ο πατέρας Βσέβολοντ.
/www.bogoslov.ru