Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΔΑΔ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Προσφυγή της Εκκλησίας Κύπρου κατά της Τουρκίας ,Κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου κατά της Τουρκίας για την αποστέρηση των περιουσιών στα κατεχόμενα:
Αγγελίδη, η Εκκλησία της Κύπρου καταγγέλλει ότι για οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων, όπως αυτά καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευθύνη αποκλειστικά φέρει η Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων καταγγέλλεται:
 -Η παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, δηλαδή του δικαιώματος της χρήσης,
 της κάρπωσης και της ελεύθερης και απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της.
-Η παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της άσκησης της θρησκείας και της θρησκευτικής λατρείας στους θρησκευτικούς χώρους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα καταγράφεται με τεκμηριωμένα στοιχεία, η καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομίας και μνημείων της Κύπρου.
Η Εκκλησία της Κύπρου ως η μόνη νόμιμη και αδιαμφισβήτητη ιδιοκτήτρια της περιουσίας ως νομικό πρόσωπο αλλά και εκ μέρους όλου του χριστεπώνυμου πληρώματος της διεκδικεί και ζητεί και δικαιούται να έχει:
1.Απρόσκοπτη απόλαυση και χρήση της περιουσίας της ούτως ώστε να μπορεί ελεύθερα να ασκεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τη θρησκευτική λατρεία στους θρησκευτικούς χώρους.
2.Την αποκατάσταση της περιουσίας της στην προ του 1974 κατάσταση όπου αυτό είναι εφικτό.
3.Αποζημιώσεις για την μέχρι σήμερα απώλεια χρήσης και αξιοποίησης των πιο πάνω περιουσιών.
1.Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

2.Της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας
3.Της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου
4.Της Ιεράς Μονής Κύκκου και
5.Της Ιεράς Μονής Μαχαιρά
http://www.kathimerini.gr/