Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αναβρασμός στα Βαλκάνια οι εγκληματίες πολέμου συσκέπτονται ξανά

Νέος άνεμος άρχισε πάλι να φυσά στην πλάτη μας. Οι Αλβανοί από τα κατεχόμενα εδάφη (σημείωση: εννοεί το Κοσσυφοπέδιο) και από την Αλβανία συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Πρίζρεν σε μια πρώτη συνεδρίαση κατά την οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τους Αλβανούς των δήμων της Κεντρικής Σερβίας, Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα.
Η συνάντηση του εγκληματία πολέμου Χασίμ Θάτσι και του Έντι Ράμα ήταν η τελευταία από μια σειρά πρωτοβουλίων που δείχνουν σαφώς ότι οι Αλβανοί πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθνικής ενοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ερμηνευθούν οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων μετά την αποτυχία της προσπάθειας για ένταξη στην ΕΕ, και από τότε έχουμε την επίκληση για τη δημιουργία άμεσα και έμμεσα για τη «Μεγάλη Αλβανία».
Για το κοινό συνέδριο στο Πρίζρεν, ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Πρέντραγκ Σίμιτς, ερμηνεύει ως επιθυμία των Αλβανών να γίνει ο επόμενος στόχος στις σχέσεις Αλβανίας-Σερβίας, η περιοχή της νότιας Σερβίας.
«Η Πρίστινα και τα Τίρανα παίζουν με την Κοιλάδα του Πρέσεβο, την ίδια στιγμή που οι Σέρβοι προσπαθούν να ενισχύσουν τους θεσμούς στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Έτσι προετοιμάζουν οι Αλβανοί το έδαφος στην επιδίωξή τους για ανταλλαγή εδαφών μελλοντικά. Προσωπικά πιστεύω ότι για χώρα μας η νότια Σερβία αποτελεί στρατηγικά σημαντική περιοχή», δήλωσε ο Σίμιτς στο «Νόβοστι».
Η κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι ακολουθείται κοινή πρακτική στην περιοχή. Μέσα από μια σειρά ενεργειών φαίνεται σαφώς, ότι το αυτοαποκαλούμενο κράτος του Κοσσυφοπεδίου θα επιδιώξει να ενωθεί με την Αλβανία, δήλωσε ο ιστορικός Πρέντραγκ Σίμιτς.
Θα προσθέσει όμως:
« Παρ’ όλη τη δύναμη του προστάτη τους(...) η τυπική ανεξαρτησία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που στοχεύει στην συνένωση με την Αλβανία, δεν είναι δυνατή χωρίς μια συμφωνία με τη Σερβία».
Σύμφωνα με υπόψιν αλβανικό σχέδιο, η διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ενοποίηση κατεχόμενων εδαφών και της Αλβανίας θα γίνει το αργότερο μέχρι το 2016.
Η συνάντηση στην πόλη Πρίζρεν δεν είναι τυχαία. Στα τέλη του 19ου αιώνα στην πόλη αυτή ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος της Πρίζρεν. Η Λίγκα της Πρίζρεν είναι η σπονδυλική στήλη για την ιδέα της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» και ο συμβολισμός των μηνυμάτων είναι σαφής, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.